hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

12 évet kell itthon gyógyítani a tandíjmentes diplomáért (FRISSÍTVE)

A kormány jóváhagyta a felsőoktatási hallgatói szerződésekről szóló rendeletet – írja a kormany.hu.

A szerződéseket az Oktatási Hivatal köti majd az állami ösztöndíjban részesülő hallgatókkal – idézi a portál Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárt, aki hangsúlyozta, hogy "a szerződéskötés senkire nézve sem kötelező. Akinek nem felelnek meg a feltételek, azok áttérhetnek önköltséges képzési formára. A szerződés értelmében mindenkinek kétszer annyi időt kell dolgoznia Magyarországon, mint amennyi időt képzése igényelt. Ennek teljesítésére a képesítés megszerzésétől számítva 20 évi időintervallum áll a szerződő rendelkezésére” – ismertette a részleteket Hoffmann Rózsa.

A MedicalOnline ma reggel idézte a Népszavát, melynek számításai szerint egy orvostanhallgató, aki diákhitelből kénytelen fizetni a tandíját, mintegy 18 millió forintnyi tartozással kezdi majd a pályáját.

- Annak, aki aláírta a szerződést, de nem teljesíti a feltételeket, vissza kell fizetnie az évente több százezer forintnyi támogatást - nyilatkozta az oktatási államtitkár később az MTI-nek.

A távirati iroda megszólaltatta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnökét is. Nagy Dávid azt mondta, hogy a hallgatói szerződések szerintük nem jelentenek megoldást, és nem látják, hogyan lehet majd azokat nyomon követni, számon tartani. "Nem a külföldre távozók büntetése, hanem az itthon maradók elhelyezkedésének kiemelt javadalmazása lenne célravezető" - jelentette ki.

(forrás: kormany.hu)
hirdetés

Könyveink