hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

128-szor jobb mRNS-vakcinát tervezett a koronavírus ellen a MI

A kínai Baidu Research amerikai kutatói olyan mesterséges intelligenciát alkottak, ami néhány perc leforgása alatt egy, az eddiginél hatékonyabb mRNS-vakcinát képes megtervezni, írja a hvg.hu.

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével a jelenleginél hatékonyabb és hosszabb védelmet biztosító koronavírus elleni védőoltásokat tervezhetnek a tudósok – számolt be róla a Nature nyomán a lap. A kínai Baidu Research kaliforniai tudósai egy olyan MI-t fejlesztettek ki, ami a jelenleginél bonyolultabb szerkezetű mRNS-vakcinák létrehozására képes.

A Nature beszámolója szerint az új technológia lehetővé teszi, hogy a bejuttatott genetikai anyag a szokásosnál hosszabb ideig maradjon fenn. Minél stabilabb az mRNS, annál több antigént termel az adott személy testében. Ez az antitestek növekedéséhez vezet, így elméletileg felkészültebb lesz a szervezet a fertőző betegségek ellen.

A lap szerint további előnye a technológiának, hogy a vakcina nehezebben bomlik le. A szakemberek által kifejlesztett LinearDesing nevű eszköz néhány perc alatt fut le egy asztali számítógépen. A tesztek során az egerekben akár 128-szor is több antitestválaszt mértek, mint amennyit a hagyományos módszerrel fejlesztett mRNS-vakcinák voltak képesek kiváltani. A védőoltás eltarthatósága emellett a hatszorosára növekedett.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!