hirdetés
hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.
hirdetés

125 éves a Science

 Rovatunk olvasói joggal számítanak arra, hogy friss tudományos eredményekről kapnak tájékoztatást. Ezúttal azonban kivételt teszünk, és azt mutatjuk be, milyen alapvető kérdésekre nem tudunk még válaszolni. Az összeállítást, amelyből most önkényesen ragadunk ki példákat, a Science amerikai tudományos hetilap készítette. Így tették emlékezetessé a lap 125 éves jubileumát.

 Miből áll a világegyetem?
Az anyag a világegyetemnek csak mintegy 30 százalékát teszi ki, ennek is csak kis részét észleljük, a többi a titokzatos antigravitációs erő, a sötét energia. Ennek mibenléte ma a fizika leghomályosabb területe.
 Mi a tudat biológiai alapja?
Elmélet több is született, de kevés a megbízható adat.
 Milyen mértékben kapcsolódik az egyes ember egészsége a genetikai változatossághoz?
Az Alzheimer- kórtól a mellrákig sok betegség kialakulásának kockázatát vezették vissza génekre, így remények szerint megvalósulhat a személyre szabott gyógyítás. A felelős DNS-szakasz megtalálása – ha a DNS valóban felelős – és ennek a tudásnak diagnosztikai géntesztekbe konvertálása hatalmas kihívás.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. JÉKI LÁSZLÓ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés