2023. január. 27., péntek - Angelika.

ICS-t tartalmazó terápia LAMA/LABA-terápiára való visszaléptetése

ICS-visszavonás COPD-ben

Ismert, hogy az ICS (inhalációs kortikoszteroid) megfelelő indikáció esetén alkalmazva csökkentheti a COPD heveny fellobbanásait. Evidenciák vannak arra, hogy a gyakorlatban az ICS-kombinációkat (LABA/ICS, LABA/LAMA/ICS) gyakran alkalmazzák olyan esetekben is, amelyekben az előnyük nem bizonyított (1,2). Érdemes a betegek gyógyszerelését átgondolni, és ahol nem indokolt, ott az ICS visszavonása javasolt. Az Európai Tüdőgyógyász Társaság (ERS = European Respiratory Society) az ICS visszavonására guideline-t dolgozott ki (3). Ebben a szakértői gárda az ICS feltételes visszavonását javasolja, ha a betegnek nem volt gyakori akut exacerbációja, erősen javasolja, hogy ne vonják vissza az ICS-t, ha a vér eosinophil-sejtszáma ≥ 300/µl, és erősen javasolja, hogy az ICS visszavonását követően a beteg egy vagy két hosszú hatású hörgőtágító fenntartó kezelésben részesüljön.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. med. habil. Balikó Zoltán, egyetemi magántanár, PTE ÁOK I. Sz. Belgyógyászati Klinika Pulmonológiai tanszék, Pécs
a szerző cikkei

cimkék

Aktuális szerkesztőnk

Dr. Kerényi Ildikó

 

1995-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvos Karán.

1996. 01. 02-tól dolgozom a Jósa András Kórházban Nyíregyházán. Kezdetben a II. Pulmonológiai Osztályon, majd 2004. 12. 01-től a kórházhoz tartozó megyei-városi tüdőgondozóban.

2005-ben szakvizsgáztam tüdőgyógyászatból, majd 2011-ben allergológia és klinikai immunológia szakvizsgát tettem.

2013. 05. 02-tól megbízott, majd 2013. 07. 15-től – sikeres pályázat után – kinevezett osztályvezetőként a szakorvosi munkán kívül a megyei-városi tüdőgondozó vezetői teendőit is ellátom.

Szakmai érdeklődési területem az asthma bronchiale, a COPD, valamint a tbc-s betegek ellátásának tárgyköre. Szakmai összejöveteleken rendszeresen részt veszek, mind az országos, mind a regionális rendezvények aktív résztvevője vagyok.

2007-től számos fázis II., III., IV. nemzetközi klinikai vizsgálatban dolgoztam, 2013 óta vizsgálatvezetőként. A vizsgálatok is asthma bronchiale és COPD-témájúak voltak.

Jelenleg is a nyíregyházi megyei-városi tüdőgondozóban dolgozom, mintegy 10 éve gondozóvezető szakorvosként. Mellette a tokaji kistérségi szakrendelő tüdőgyógyászati szakrendelésén járóbeteg-szakellátást is végzek.