2022. december. 04., vasárnap - Borbála, Barbara.

Az inhalációs kortikoszteroid megfelelő indikáció esetén alkalmazva csökkentheti a COPD heveny fellobbanásait. Evidenciák vannak arra, hogy a gyakorlatban az ICS-kombinációkat gyakran alkalmazzák olyan esetekben is, amelyekben az előnyük nem bizonyított.

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) az egyik leggyakoribb légzőszervi megbetegedés és a harmadik vezető halálok világszerte, ebben a betegségben évente kb. 3 millió ember hal meg. A COPD-s betegek száma egyre inkább emelkedik, ami részben a népesség elöregedésének, a dohányzás terjedésének és a környezetszennyezésnek a következménye.

A bronchodilatáció olyan pozitív kimenetekkel köthető össze, amelyek elősegítik azt, hogy a krónikus obstruktív tüdőbetegek fizikai aktivitása fokozódjon.

A tüdő fejlődése és érése komplex folyamat. A respiratorikus panaszok megjelenése és az erőltetett kilégzési másodperctérfogat csökkenése előtt már évtizedekkel korábban jelen lehet a különféle rizikófaktoroknak való kitettség.

A GOLD 2001 óta publikálja a jelentéseit, amelyek az egyik legfontosabb ajánlást jelentik a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kezelését illetően.

A komorbid állapotokkal rendelkező COPD-betegeknél a gyógyszeres kezelési rend egyszerűsítése nem jár a COPD-gyógyszereléssel szembeni adherencia javulásával.

Aktuális szerkesztőnk

Dr. med. habil. Balikó Zoltán PhD

 

egyetemi magántanár, PTE ÁOK I. Sz. Belgyógyászati Klinika, Pulmonológiai Tanszék