2024. április. 26., péntek - Ervin.

A világ nagy orvosi szaklapjaiból

A British Medical Journal (BMJ); a The Lancet; a Journal of American Medical Association (JAMA) és a New England Journal of Medicine (NEJM) 2008-as első számainak tartalmából ajánljuk.

British Medical Journal – BMJ

Depresszió, kiégés a rezidensek körében és a gyógykezelés alatt elkövetett hibák

BMJ, doi:10.1136/bmj.39469.763218
A tanulmányt gyermekgyógyász rezidensek között végezték, még mielőtt esetükben is bevezették az USA-ban a munkaidő szabályozását. A depresszió és a kiégés előfordulása igen nagy arányú a rezidensképzésben részt vevők között. A depresszió incidenciáját kétszer akkorának találták, mint a normál populációban. A kiértékelésben részt vevők 20 százalékánál a depresszió, 74 százalékuknál a kiégés klinikai tüneteit fedezték fel. A kiégés gyakori előfordulása megegyezik más vizsgálatok adataival, ami felveti a kérdést, hogy a jelenlegi rezidensképzésben hogyan lehetne elkerülni a már egészségkárosító mértékű stresszhatást. Önértékelésük szerint mindkét csoport többet hibázott munkája során, mint a kontrollcsoport, ez azonban csak a depressziós rezidensekre igaz, akik szignifikánsan többször követtek el kisebb hibát, mint a nem depressziós, illetve kiégett kollégáik.

A DOTS protokoll utánvizsgálata tbc-ben
BMJ, doi:10.1136/bmj.39463.640787.
A DOTS (directly observed treatment, short course) 1995-ben, az Egészségügyi Világszervezet ajánlására született. Az azóta eltelt 10 év alatt több millió pulmonális tbc-s beteget kezeltek az ajánlás szerinti, legalább 6 hónapos protokoll szerint, amelynek bevezetése előtt a kezelés kaotikus volt, a követés sok kívánnivalót hagyott maga után, epidemiológiai hatása pedig gyengének minősült. A DOTS protokoll sok betegnél kétségkívül eredményes volt, de valószínűleg igazán csak „ideális” körülmények között hatásos. A tuberkulózis előfordulása világszerte növekszik. Becslések szerint 2015-ben évi 10 millió új beteggel kell számolni. Igen nagy a különbség a betegség országonkénti kiújulásában. Az új évezredben sürgető a leghatásosabb szemlélet kialakítása a tuberkulózis kezelésében.

Az akupunktúrás kezelés hatása az élveszületésre IVF után
BMJ, doi:10.1136/bmj.39471.430451.BE
Az akupunktúrás kezelés segíti az in vitro megtermékenyítés (IVF) után az élveszületést, és mérsékelni lehetett az egyéb gyógyszeres kezelést is.


Journal of American Medical Association (JAMA)

A clopidogrel-terápia felfüggesztése és az AMI okozta halál közötti összefüggés

JAMA 2008;299(5):532–539.
Az első 90 napban a clopidogrel kezelés felfüggesztése után halmozottan fordultak elő akut, akár halállal végződő kardiovaszkuláris betegségek, melyek valószínűleg a clopidogrel rebound hatásával hozhatók összefüggésbe. A pontos hatásmechanizmus további vizsgálatot igényel.


The Lancet

Terhesség alatt adott nyomelemek hatása a gyermekek további fejlődésére The Lancet 2008; 371(5):492–499.
A nepáli szegény lakosság körében az anya terhesség alatti nyomelemekkel való ellátása kihatott a gyermekek kisgyermekkori fejlődésére is mind a testsúly, mind a testmagasság tekintetében. Igaz, az eltérés csak 2 százaléknyi volt. Ezzel egy időben a terhesség alatt nyomelemekkel ellátott anyák gyermekeinél valamivel alacsonyabb vérnyomásértékeket mértek. Ennek további vizsgálata feltétlenül javasolt.

Az aprotinin hatása a vese működésre szívsebészeti műtétek alatt és után
The Lancet 2008;371(5):475–482.
A szívsebészetben aprotinint a vérszükséglet csökkentésére használják. Amennyiben motoros szívműtétnél alkalmazták, biztonságosnak bizonyult a szer, de ACE gátlóval együtt adva műtét után szignifikánsan megemelte a súlyos vese működési zavar rizikóját.

New England Journal of Medecine – NEJM

A Menkes-szindróma újszülöttkori diagnosztizálása és kezelése
NEJM 2008;358(6):605–614.
A Menkes-szindróma halálos kimenetelű neurodegeneratív betegség, amelyet a réztranszporttért felelős ATP7A gén változatos mutációja okoz. A korai rézinjekciós kezelés megelőzheti a halált okozó betegség kialakulását. A plazma neurokémiai vizsgálata és a korai rézkezelés a vizsgálatban hosszabb túlélést, sőt olyan esetben, ahol az ATP7A csak részlegesen hiányzott a korai (22 napos korban elkezdett) kezelés tünetmentességet eredményezett.

Primer PCI során végzett thrombus-aspiráció
NEJM 2008; 358 (6):557–567.

ST-elevációval járó szívinfarktusban általánosan elfogadott terápiás megoldásnak tartják az infarktust okozó artéria megnyitását percutan coronaria intervenció útján. Ilyenkor számolni kell a disztális érszakaszok mikroembolizációjával, ami akadályozza a teljes reperfúziót. Thrombus-aspirációs technikával ugyanakkor teljesebb reperfúziót és jobb terápiás eredményt lehet elérni, mint a hagyományos PCI-vel. Ez az eljárás is alkalmazható a betegek nagy részében és a kedvező eredmény független a kiindulási angiográfiás képtől.

Több támadáspontú kezelés mortalitásra gyakorolt hatása II-es típusú diabéteszben
NEJM 2008; 358 (6):580–591.

Ismert, hogy 2-es típusú diabéteszben bevezetett több támadáspontú intenzív kezelés képes a nem halálos kardiovaszkuláris szövődmények csökkentésére. A párhuzamosan alkalmazott szoros vércukorkontroll, a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer gátlása, az acetilszalicilsav-kezelés és a lipidszintcsökkentés megakadályozhatja súlyosabb szövődmények kialakulását is. A gyógyszer-kombinációkkal kezelt és életviteli tanácsokkal is ellátott, nagy rizikójú betegcsoportban csökkent a kardiovaszkuláris eredetű halálozás.

HLA-B5701 szűrés az abacavir-túlérzékenység megállapítására
NEJM 2008; 358 (6):568–579.
Az abacavir-túlérzékenység szorosan összefügg a HLA-B*5701 allél jelenlétével. A specifikus toxikus hatás a fehér bőrű lakosság körében mindössze 6%-ban fordul elő. A HLA-B*5701 szűrésével csökkenthető a túlérzékenységi reakció kialakulásának valószínűsége.

A Hutchinson–Gilford Progeria Szindróma klinikai képe és háttere
NEJM 2008; 358 (6):592–604.
A Hutchinson–Gilford progeria szindróma ritka, autoszomális recesszív öröklődésű kórkép, amelynek egyik tünete a korai öregedés. A betegekkel – általában tízes éveik közepén –stroke vagy infarktus végez. A világon számon tartott betegek mintegy felét felölelő vizsgálat segít a fenotípus jegyeinek pontosításában. Ezen kívül a kórképre vonatkozó ismeretek mélyítése a fiziológiás öregedés folyamatának pontosabb tisztázását is lehetővé teszi.


Medical Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés