hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Új vizsgálati mRNS vakcina malária ellen

A PharmaOnline szerint a marylandi Walter Reed Katonai Kutatóintézet és a University of Pennsylvania egy malária elleni mRNS alapú vakcinát fejlesztett ki. A készítmény egerekben teljeshez közeli immunválaszt váltott ki.

Az npj Vaccines folyóirat hasábjain megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy mivel a korábbi oltások csak korlátozott, legfeljebb 30% körüli hatásosságot mutattak a Plasmodium falciparum egysejtű parazita kórokozóval szemben, az az ötletük támadt, hogy egy teljesen új megközelítést kell alkalmazniuk: a COVID-19 elleni vakcinák példáját lenne célszerű követniük.

Ezért az új oltóanyag az első generációs, korlátozott hatásosságot mutató Mosquirix vakcinával szemben már nem a Plasmodium egyik fontos teljes fehérjéjét tartalmazza, hanem csak a protein mRNS-kódját. A tulajdonképpeni hatóanyagnak számító mRNS-t a korai degradációtól egy lipid nanopartikulum burok védi. A beadott készítmény egerekben teljeshez közeli immunválaszt váltott ki anélkül, hogy tényleges fertőzést okozott volna.

Forrás: Mallory K. L. et al.: Messenger RNA expressing PfCSP induces functional, protective immune responses against malaria in mice; npj Vaccines, 18 June 2021

(forrás: PharmaOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink