hirdetés
2024. május. 12., vasárnap - Pongrác.
hirdetés

 

Tank a levegőben

Egyetlen éjszakára idén is játékos és szórakoztató formát ölt a tudomány: szeptember 24-én országszerte 23 városban, közérthető nyelven vár kicsiket és nagyokat a Kutatók Éjszakája.

Tank a levegőben, intelligens robotok, a dobolás mágikus erejét kutató ritmika-aritmetika dzsembori, Street Science és még sok más az ország egyik legjelentősebb kutatás-fejlesztéssel foglalkozó, nagyközönség számára nyitott eseménysorozatán.

Nem csak Einstein élvezheti a tudománytA Kutatók Éjszakáján bárki bepillantást nyerhet a titokzatosnak tűnő munkába egy tudományos, ám mégis könnyed éjszakán, ahol minden korosztály megtalálja a neki megfelelő programot. Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló, egész napos fesztivál-jellegű esemény célja a kutatói életpálya és a tudomány népszerűsítése, közérthetően. Az eseménysorozatot partnereivel karöltve immár ötödször rendezi meg a Tempus Közalapítvány, és idén a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány is társszervezője az eseménynek.

Nem kell Esiteinnek lenni

Látványos kísérletek során ismerkedhetünk meg a fizika, biológia és kémia világával, a vulkánok rejtelmeivel, a meteorológia titkaival, és számos új attrakció és fejlesztés is várja a látogatókat. Ilyen lesz Egerben a Street Science (Tudomány az utcán) akció, ahol például választ kaphatunk arra, hogyan fagyasszunk gyümölcsöket hűtő nélkül a tér közepén egy langymeleg őszi napon, de az is kiderül, hogy egy pillepalackkal megemelhető akár egy tank is… A felsőoktatási és kutatóintézetek által bemutatott érdekes, interaktív programok mellett pedig olyan eseményekkel is találkozhatunk, ahol a kutatások gyakorlati hasznosítása kerül előtérbe, illetve az a kutató, aki üzletemberként és tudományos szakemberként egyaránt megállja a helyét. Sok izgalmas akcióra számíthatunk: lesz repülés szimulátor, sci-fi ihlette tudomány, vulkanológia vagy robotok a hadseregben, - de mindenki keresse meg a neki leginkább megfelelő programot a főváros mellett az egyetemvárosokban, és a nagy kutatóintézetekben. A részletes program, helyszínekre bontva a Kutatók éjszakája honlapján található.

28 intézmény, negyvenezer látogató

A Kutatók Éjszakája Európa-szerte zajló rendezvényébe hazánk a kezdetektől fogva csatlakozott. Azóta a Kutatók Éjszakája látogatottsága több mint tízszeresére növekedett. Ma már az ország számos pontján, az összes régióban elérhetők a programok mindenki számára. „A Kutatók Éjszakája elnevezés mára ismertté és elismertté vált, évek óta garancia a minőségi ismeretterjesztésre és szórakozásra. Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy őszről őszre tízezrek várják ezt az éjszakát – mondja Kurucz Katalin, a Tempus Közalapítvány kutatás-fejlesztésért felelős vezetője.

Idén 28 intézmény programjaira több mint negyvenezer látogatót várnak a szervezők országszerte.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink