hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

 

Sokkal később kezd öregedni az agyunk, mint korábban hittük

A University Medical Center Utrecht kutatói a Nature Neuroscience folyóiratban megjelent tanulmányukban arról számoltak be, hogy neurofiziológiai méréseik szerint az emberi agy sokkal később kezd öregedni, mint azt korábban gondoltuk.

Ezt egy nagyon egyszerű módszerrel sikerült megmérniük: az elektromos impulzusok terjedési sebességének meghatározásával. Eredetileg ezt a metódust epilepsziás betegek vizsgálatára használták, mivel a koponya alá helyezett 50-60 elektróda segítségével meg lehetett állapítani, hogy mely agyterületek mutatnak abnormális funkciót. A kutatók most jöttek rá, hogy ha az egészséges agyterületek elektródái közötti ingerület-terjedési sebességet mérik, abból komoly következtetések vonhatók le.

A 4 év körüli gyermekeknél a terjedési sebesség kb. 2 m/s, de ez az életkor növekedésével 4 m/s környékére gyorsul, azaz megduplázódik. Csökkenést pedig nem a korábban hitt 25 év körüli életkorban, hanem csak sokkal később, valamikor 30 és 40 éves életkor közötti időszakban kezd mutatni, agyterületenként eltérő mértékben: először a mozgáskoordinációs területek sebessége csökken, a beszédkészség és a memória csak sokkal később mutat lassulást.

Forrás: Dorien van Blooijs et al, Developmental trajectory of transmission speed in the human brain, Nature Neuroscience (2023).

Forrás: MO-archív
Forrás: MO-archív

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink