hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Rosszabb alvásminőséget eredményez már egy pohárnyi alkoholos ital is

A Sleep folyóiratban jelent meg az E.P. Bradley Hospital Alváskutató Laboratóriumában dolgozó kutatók cikke, amelyben a lefekvést megelőzően fogyasztott kis mennyiségű alkohol alvásra gyakorolt hatását vizsgálták.

Összesen 30 személy vett részt a kísérletben, amelynek során először három egymást követő éjszakán kellett a laborban aludniuk - ekkor egy alkoholmentes koktélt kaptak lefekvés előtt egy órával, majd pár héttel később újabb három éjszakát töltöttek a laborban, ekkor viszont alkoholos koktélt kaptak.

Az eredmények szerint a résztvevők alkohol hatására gyorsabban voltak képesek elaludni, és a lassú hullámú alvás vagy mélyalvás időtartama is nőtt. Csökkent viszont a REM-szakasz hossza, ami általában a teljes alvási időszak 20 százalékát teszi ki. Ennek minden hatása még a mai napig sem tisztázott teljesen, de a rövidebb REM-szakasz érzelmi és memóriaproblémákhoz, valamint agyi tompasághoz vezet. A kutatók megállapítása szerint már a lefekvés előtti kis mennyiségű alkoholfogyasztás is egyértelműen rosszabb alvásminőséghez vezet.

Photo by Isabella Fischer on Unsplash
Photo by Isabella Fischer on Unsplash

 

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink