hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Review a poszt-Covid és a krónikus fáradtság szindróma tüneteinek összehasonlításáról

A Brigham and Women’s Hospital kutatói a Frontiers in Medicine folyóiratban olyan összefoglaló tanulmányt publikáltak, amely 559 tudományos cikk eredményeit tekinti át a myalgiás encephalomyelitis, azaz a krónikus fáradtság szindróma és a poszt-Covid vagy hosszú Covid szindróma tünetei és a mögöttük álló biokémiai, élettani változások témakörében.

A gyakran hasonló eredmények azt sugallják, hogy az egyes betegségekkel kapcsolatos meglátások a másik betegség kezelésére is hatással lesznek, emellett bővíthetik a fertőzések ellen küzdelemről és az evolúciósan megőrzött biológiai válaszokról meglévő ismereteket is.

A kutatók a tünetek összehasonlítása során felfigyeltek arra, hogy csaknem azonos jelenségek figyelhetők meg az immunrendszer, a szív, a tüdő, az emésztőrendszer, az agy és az energiametabolizmussal kapcsolatos abnormalitások tekintetében. Remélhető, hogy a legerősebb bizonyítékokkal alátámasztott tünetek közötti hasonlóságok, segíteni fognak a jobb diagnosztikai tesztek és hatékony kezelések kifejlesztésében, mert jelenleg a hosszú Covid kezelésére még nincs engedélyezett terápia.

Forrás: Anthony L. Komaroff et al, ME/CFS and Long COVID share similar symptoms and biological abnormalities: road map to the literature, Frontiers in Medicine (2023).

Syaibatul Hamdi képe a Pixabay-en
Syaibatul Hamdi képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink