hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Nazális adagolású Covid-19 elleni IgA oltóanyag

A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) folyóirat közölte a svéd Karolinska Institutet kutatóinak cikkét, amelyben egér állati modellszervezeteken azt sikerült kimutatni, hogy egy IgA antitesteket tartalmazó nazális spray oltóanyag hatásosan védi meg az állatokat a SARS-CoV-2 omikron variánsának fertőzésétől, közli a PharmaOnline.

Az adaptív immunrendszer részét képező IgA antitestek elsősorban a nyálkahártyákon találhatók, alacsony szintjük vagy hiányuk nagyban hozzájárul a vírusfertőzés kockázatának növekedéséhez. A jelenlegi Covid-19 oltások túlnyomó része IgG antitestválaszt vált ki, ami a fertőzés bekövetkezése ellen nem, csak a fertőzés leküzdésében játszik fontos szerepet. Az új fejlesztésű nazális spray IgA antitestjeit a kutatók génszerkesztéssel hozták létre annak érdekében, hogy az omikron variáns tüskefehérjéjéhez kötődjenek. 

A genetikailag módosított antitestek a kutatók szerint nem helyettesíthetik a jelenlegi oltóanyagokat, viszont a legnagyobb kockázatú betegek védelmében fontos szerepet játszhatnak a jövőben, írja a lap.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink