hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Kevesebb komplikáció várható, ha nő a sebész

A Qubit szerint két nagyszabású kutatás eredményei mutatják meg, hogy a női sebészek által végzett operációk után kevesebb utókezelésre van szükség és ritkábban fordulnak elő komplikációk.

Kanadai és svéd orvosok két független orvosi nyilvántartást vettek alapul, és összesen több mint 1 millió beteg adatait vizsgálták meg. Megállapították, hogy a kevesebb komplikáció hátterében az állhat, hogy a női sebészek általában lassabban végzik el a műtéteket. Christopher Wallis, a torontói Mount Sinai kórház egyik kutatója szerint ez rámutat, hogy a férfiaknak jócskán van mit tanulniuk a nőktől a műtőben. Maga is úgy látja, hogy férfi sebészként a saját betegei érdekében célszerű változtatnia a hozzáállásán, idézi a lap Wallist.

A kanadai orvos és munkatársai 2007 és 2019 között közel 1,2 millió ontariói beteg műtét utáni felépülési folyamatát ellenőrizték, beleértve a komplikációkat és a gyógyulás folyamatát. A Jama Surgery szaklapban közölt tanulmányukban összefoglalták a 25 különböző típusú műtéti beavatkozásra vonatkozó megállapításaikat, amikből kiderül, hogy 90 nappal a műtét után a férfi sebészek pácienseinek 13,9 százalékánál fordult elő valamilyen nemkívánatos esemény (ebbe a kategóriába a komplikációk, az újabb műtéti beavatkozások szükségessége vagy akár a halál is beletartozik). Ezzel szemben a női sebészeknél ez az arány csak 12,5 százalék. Az ő betegeik egy évvel a műtét után is jobban voltak: alig egyötödüknél tapasztaltak valamilyen komplikációt, míg a férfiak által műtött páciensek negyede nézett szembe valamilyen nehézséggel a korábbi műtéthez kapcsolódóan. A férfiak által műtött betegek 25 százalékkal nagyobb valószínűséggel hunytak el a műtét után, mint azok, akiket női sebészek operáltak.

Egy másik, svéd kutatás ugyancsak hasonló eredményekre jutott egy 150 ezer fős minta vizsgálata alapján. A friss eredmények megerősítik a korábbi tanulmányokban nyilvánosságra hozott összefüggéseket, azonban fontos tisztázni, hogy egyelőre ok-okozati összefüggésről nem lehet beszélni a kérdésben, írja a Qubit.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink