hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Hatásos az őssejtterápia sclerosis multiplex kezelésében

A Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry folyóiratban jelent meg a svéd Uppsala University Hospital kutatóinak tanulmánya, amely reményt adhat a sclerosis multiplexben szenvedő betegek számára.

A longitudinális vizsgálatban 174 olyan SM-beteget figyeltek meg, akik korábban őssejt-transzplantációban részesültek, és az eredmények szerint kétharmaduknál 10 évet is meghaladó időintervallumban nem tapasztaltak betegségaktivitást, azaz a tünetek nem tértek vissza, az esetlegesen már korábban bekövetkezett funkcióvesztés nem súlyosbodott, és az agyszövetben sem figyeltek meg új patológiás elváltozásokat. Sőt, az olyan betegeknél, akiknél valamilyen funkcióvesztés már korábban bekövetkezett, több, mint 50%-ban a tünetek javulásáról számoltak be.

A kutatók szerint a relatíve fiatalabb, 50 év alatti betegeknél volt a leghasznosabb a beavatkozás, illetve igen látványos eredményeket értek el olyan betegeknél is, akiknél az SM aktivitása magas volt, azaz fellángolások következtek be akár gyógyszeres terápia mellett is.

Forrás: Thomas Silfverberg et al, Haematopoietic stem cell transplantation for treatment of relapsing-remitting multiple sclerosis in Sweden: an observational cohort study, Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry (2023). DOI: 10.1136/jnnp-2023-331864

Forrás: Adobe Stock
Forrás: Adobe Stock

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink