hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

 

Tudomány

Genetikai vizsgálat a személyre szabott emlőrák-kezelésért

Brit kutatók kidolgoztak egy módszert, amellyel azonosítani lehet azokat a hiányzó vagy hibás géneket, amelyek miatt egyes kemoterápiás szerek hatástalanok a betegekben.
Ez – a Lancet Oncology-ban megjelent közlemény szerint, amelyről a Cancer Research UK is beszámolt – megnyitja az utat a személyre szabott emlőrák-kezelés előtt.

Egy nemzetközi kutatócsoport, amelyben londoni kutatók és a dán Műszaki Egyetem kutatói vettek részt, kidolgoztak egy módszert, amellyel 829 olyan gént tudtak megvizsgálni, amelyekről elképzelhető volt, hogy szerepet játszanak egy, az emlőrákban alkalmazott kemoterápiás szer hatásában. A gének közül kiválasztották azokat, amelyek hiánya vagy hibás volta meggátolta a paclitaxel nevű szerre adott terápiás választ emlőrákban.
 
A taxánok gátolják a sejtosztódást, és így megakadályozzák a tumor növekedését. A kezelésben a taxánok közül a paclitaxelt és a docetaxelt használják, amelyeket az emlőrákos betegek a műtét előtt kapnak.
 
A kutatók egy RNS-interferenciának nevezett módszerrel (lásd a kapcsolódó linket) egyenként blokkolták a 829 gén működését, és laboratóriumban megvizsgálták, hogy az egyes gének kiesése esetén hogyan reagálnak a tumorsejtek a paclitaxelre.
 
Ezzel az eljárással hat olyan gént sikerült azonosítaniuk, amelyek hiányában a paclitaxel nem fejt ki megfelelő terápiás hatást. A laboratóriumi vizsgálatok után betegekben is igazolták, hogy e gének vizsgálata alapján megjósolható, hogy kinél lesz hatásos a szer.
 
Dr. Charles Swanton, a kutatás vezetője szerint ezzel igazolták, hogy gyorsan azonosíthatók azok a gének, illetve génhibák, amelyek egyes kemoterápiás szerekkel szemben rezisztenssé teszik a tumort, és így lehetővé válik a személyre szabott kezelés.
 
Az Egyesült Királyságban évente több mint 45 000 emlőrákot diagnosztizálnak, és a betegek 15 százaléka paclitaxelt kap. A vizsgálat alapján a kutatók úgy becsülik, hogy e betegek mintegy felénél nem érdemes alkalmazni ezt a szert.
 
Vannak olyan készítmények, amelyek alkalmazását jelenleg nem támogatja az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS), mivel nagyon drágák. Ha azonban kimutatható lenne, hogy kiknél nem várható hatás a szokványosan alkalmazott szerektől, akkor a költséges gyógyszereket csak ezek a betegek kapnák, vagyis olyan kevesen, hogy ezt az NHS is finanszírozni tudná, sőt, hosszabb távon megtakarítást jelentene.
 
A kutatócsoport közvetlen célja egy olyan egyszerű diagnosztikus teszt kifejlesztése, amellyel a gyakorló orvosok is gyorsan felmérhetnék, hogy várható-e hatás a paclitaxeltől.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink