hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Ezek az élelmiszerek csökkentik a szívroham és a stroke kockázatát

A Hamilton Health Sciences és a McMaster University kutatói a European Heart Journal folyóiratban megjelent cikkükben közölték közös tanulmányuk eredményeit, amelyek szerint hat alapvető élelmiszertípus fogyasztásával jelentősen csökkenthető a kardiovaszkuláris betegségek kockázata.

A kutatók 80 ország több mint 245 ezer betegének adatait elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy a naponta két-három alkalommal fogyasztott gyümölcs és zöldség, egy alkalommal fogyasztott dióféle, valamint naponta kétszeri tejtermék-fogyasztás már alkalmas a kockázat csökkentésére, de ehhez hetente három-négy alkalommal hüvelyeseket, két vagy három alkalommal pedig halat is érdemes fogyasztani.

A lehetséges helyettesítők között a naponta egyszer fogyasztott teljes kiőrlésű gabonafélék, valamint napi egyszeri feldolgozatlan vörös hús vagy baromfihús is szerepelt. A WHO adatai szerint 2019-ben világszerte 18 millióan haltak meg kardiovaszkuláris betegségekben, amelyek 85%-a szívroham vagy stroke volt.

Forrás: Andrew Mente et al, Diet, cardiovascular disease and mortality in 80 countries, European Heart Journal (2023). DOI: 10.1093/eurheartj/ehad269

Fotó: archív
Fotó: archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink