hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

 

Ellenállnak a felmelegedésnek a korallok

Bár az okokról egyelőre keveset tudunk, valami megvédi a korallzátonyokat a globális felmelegedéstől a Csendes-óceán nyugati részén.

Az elmúlt 30 évben az óceánok átlagos hőmérséklete 0,5-0,7 fokot emelkedett és ez rossz hatással volt a korallpopulációkra. A melegebb vízben a zátonyokat építő korallállatkák érzékenyebbek a korallfehéredés nevű betegségre, amely az egyébként színpompás korallokat kísértetiesen fehérré fakítja.
Az Ausztrália északkeleti partjainál található Western Pacific Warm Pool nevű területen a víz hőmérséklete 1950 és 2006 között csupán 0,1 fokkal emelkedett a – mutatta ki egy amerikai-ausztrál kutatócsoport – jóval kisebb mértékben, mint a többi vizsgált területen. Felfedezésüket a Geophysical Research Letters című szaklapban tették közre.
Ott a korallfehéredés is ritkább volt, mindössze négyszer fordult elő az elmúlt 25 évben. A jelenség oka a kutatók szerint az, hogy az említett vizek egyébként is melegebbek – körülbelül 29 fokosak –, mint az óceán többi részén. Lehetséges, hogy ez a „termosztát” természetes védelmet jelent a fehéredés ellen. Működéséről azonban még semmit sem tudnak, pedig ezt kulcsfontosságú kideríten, mert a kutatás vezetője, Joan Kleypas szerint ez segítene megvédeni a többi koralltelepet.
A védelem már csak azért is különös hangsúlyt kap, mert 2008 a korallzátonyok nemzetközi éve is.


Forrás: MTI-Panoráma

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink