hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Csökkenti a fájdalmat az altruista viselkedés

Kínai kutatók vizsgálatai szerint nem csak jól érezzük magunkat, ha viszonzás igénye nélkül jót cselekszünk, hanem fájdalomérzetünk is csökken.

Több kínai intézmény közös kutatócsoportja a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című folyóiratban közölt cikkében arról számolt be, hogy vizsgálati eredményeik szerint az altruista magatartás fájdalomcsökkentő hatással rendelkezik.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Yilu Wang et al. Altruistic behaviors relieve physical pain, Proceedings of the National Academy of Sciences (2019).

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

Korábbi vizsgálatok eredményeiből már ismert volt, hogy az altruista magatartás az agyban dopaminszerű vegyületeket termel, amitől jól érezzük magunkat. A mostani vizsgálatokban a kínai kutatócsoport arra kereste a választ, hogyan befolyásolja az altruista viselkedés a fájdalomérzetet.

Ennek érdekében négy különböző kísérletet állítottak be. Az elsőben önkénteseket arra kértek, adjanak vért, míg egy másik csoportnál azt mondták, hogy egy földrengés túlélőinek adnak vért – sokkal kisebb tű okozta fájdalmat jeleztek a véradók a második esetben. A második kísérletben a kontroll csoportnak egy könyvet kellett lektorálnia hideg körülmények között, míg egy csoportnak azt mondták, hogy a könyv bevándorló kisgyerekek számára készül – az önértékelési skála szerint sokkal kevésbé fáztak azok, akik a gyerekek számára javították a könyvet. A harmadik kísérletben olyan rákbetegek fájdalomérzetét hasonlították össze más rákbetegekével, akik más betegekre főztek és takarítottak – itt kiderült, hogy akik másokért dolgoztak, sokkal kisebb fájdalmat éreztek, mint akik csak magukra főztek. Az utolsó, negyedik kísérletben pedig önkénteseket arra kértek fel, hogy árva gyerekek számára adakozzanak (vagy ne, döntésük szerint), majd MRI felvételt készítettek az agyukról, miközben elektromos áramütéseknek tették ki őket.

Az eredmények szerint azok, akik adakoztak, kisebb fájdalmat éreztek, azaz az MRI felvételen alacsonyabb intenzitású reakciókat mutattak, sőt, az eredményekből azt a következtetést lehetett levonni, hogy minél nagyobbnak hitte az adakozó az általa adott pénz jelentette segítséget, annál jobban csökkent az áramütés által kiváltott fájdalomreakció.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink