Butít a túlzott tűzhelyhasználat 8./TOP12
Februárban mutattuk be azt az amerikai kutatást, ami szerint a hús grillezése, olajban pirítása vagy sütőben sütése növelhti a demencia kockázatát.
Az év végén felidézzük azokat a témákat, amelyek – a napi aktualitásokat nem számítva – 2014-ban a legjobban érdekelték a MedicalOnline olvasóit.
A New York-i Mount Sinai Orvostudományi Egyetem kutatói kísérleteik során azt fedezték fel, hogy a (pirított húst jellemző) magas AGE-tartalmú diétán tartott állatok agyában a béta-amiloid nevű fehérje halmozódott fel, amely az Alzheimer-kórra jellemző. Az alacsony AGE-tartalmú étrenden élő egereknél nem képződött béta-amiloid. A fizikai és gondolkodási teszteken is gyengébben teljesítettek azok az egerek, amelyek AGE-ban gazdag táplálékot kaptak – írtuk cikkünkben, melyet itt olvashat el, ha esetleg lemaradt róla.