hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

 

Tudomány

A posztmenopauzális csontritkulás törési kockázattal jár – az érintettek mégsem tudnak róla

A posztmenopauzális csontritkulás nagyban fokozza a csonttörések létrejöttének esélyét, az érintettek azonban nincsenek tisztában a veszéllyel, pedig az ismerethiány nem közömbös a megelőzés sikere szempontjából sem.

A veronai egyetem kutatója, Silvano Adami professzor, egy nemrégiben lezajlott reumatológiai kongresszuson számolt be a GLOW vizsgálat tapasztalatairól. A nemzetközi felmérésbe több mint 60 ezer, 55 év feletti nőt vontak be tíz országból (Észak-Amerikából, Európából és Ausztráliából). A kutatás célja annak feltárása volt, hogy a posztmenopauzális korú nők mennyire ismerik azokat a kockázati tényezőket, melyek fokozzák a csonttörések létrejöttének valószínűségét. A résztvevőknek egy ötfokozatú skálán kellett megadniuk, hogy – testsúlyukat, dohányzási szokásaikat és mozgásképességüket is tekintetbe véve – saját esetükben mekkorának ítélik a csonttörés esélyét, azonos korú társaikkal összehasonlítva.

A Medical News Today internetes oldalon közzétett eredmények szerint a korábban már csonttörést elszenvedett európai nők 64 százaléka vélte úgy, hogy a későbbiekben kevésbé kell számítania hasonló balesetre, mint korcsoportja többi tagjának. A vizsgálati leletekkel igazolt csontritkulásban szenvedők kevesebb mint fele volt tisztában azzal, hogy a csontsűrűségmérés kórosan alacsony értékei egyben fokozott csonttörési kockázatot hordoznak. A későbbi fraktúrák esélyének előrejelzésére alkalmas FRACTURE index alapján fokozottan veszélyeztetett nők háromnegyede nem tudta, hogy könnyebben következik be nála csonttörés, mint kortársainál. A kortikoszteroidokkal kezelt nők voltak tudatában leginkább annak, hogy a gyógyszeres kezelés fokozza a törési hajlamot, ezért különösen ügyelniük kell a balesetek kivédésére.

A felmérés eredményei jó szolgálatot tehetnek a posztmenopauzális oszteoporózis okozta csonttörések prevenciójában, hiszen sokkal jobb együttműködés várható attól a betegtől, aki pontosan tisztában van a megelőző intézkedések elmaradásának lehetséges következményeivel.

Dr. Simonfalvi Ildikó

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink