hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

A SARS-CoV-2 eddigi összes variánsát blokkoló antitestre bukkantak amerikai kutatók

A Delta helyett már az Arcturusra figyel a világ

Több nagy amerikai egyetem közös kutatócsoportja a Journal of Clinical Investigation folyóiratban olyan antitestről számolt be, amely úgy tűnik, képes meggátolni a Covid-19 járványt okozó vírus számos variánsának fertőzését, köztük például az omikronét is. Közben azonban már új variánsra figyel a világ.

A kutatók a fertőzésből gyógyult betegek vérmintáiból gyűjtöttek antitesteket, amelyek a vírusnak a járvány különböző időszakaiban felbukkanó variánsai ellen termelődtek a szervezetükben. Ezek közül az egyik, az S728-1157 kódszámú antitest 12 variáns ellen bizonyult hatásosnak a laboratóriumi tesztek szerint.

Hörcsögökön végzett vizsgálatok szerint az antitest képes volt az orrba és tüdőbe került vírusok nagy mértékű csökkentésére vagy akár teljes hatástalanítására is. A kutatók szerint az általános védő hatást kifejtő antitest termelődésében elsősorban annak volt fontos szerepe, hogy a beteget megfertőző vírus tüskefehérjéjének konformációja nyitottabb volt, mint más betegeknél, így a szervezet a tüskefehérjének egy olyan régiója elleni antitestet tudott előállítani, ami szélesebb hatásspektrumúnak bizonyult.

Forrás: Site of vulnerability on SARS-CoV-2 spike induces broadly protective antibody to antigenically distinct Omicron subvariants, Journal of Clinical Investigation (2023).

 

fernando zhiminaicela képe a Pixabay-en
fernando zhiminaicela képe a Pixabay-en

Terjed az új, kevésbé veszélyes variáns, az Arcturus

Bár a Covid-19 esetszámok világszerte alacsonyak, ráadásul csökkenést mutatnak, a WHO tisztviselői március 22-én egy új variánst vettek lajstromba, mely az omikron egy alvariánsa, és a XBB.1.16 kódot, illetve az Arcturus nevet kapta. Dr. Matthew Binicker, a Mayo Clinic virológiai laborjának vezetője szerint egyelőre annyit lehet tudni az új variánsról, hogy az utóbbi pár hétben a világ több pontján, főleg Indiában emelkedő esetszámokat okozott, és az epidemiológusok modellszámításai szerint az sem kizárt, hogy hamarosan az Egyesült Államokban is megjelenhet. Szerencsére az Arcturus azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az előző omikron variánsoknál fertőzőképesebb ugyan, viszont egyelőre úgy tűnik, kevésbé veszélyes.

A kutatók azért figyeltek fel az új variánsra, mert új, korábban nem tapasztalt tüneteket okoz, ilyen például a fiatal betegeknél megjelenő kötőhártya-gyulladás.

Forrás: Mayo Clinic expert talks about the new omicron variant

 

A WHO szerint az Arcturust először januárban mutatták ki egy mintában, mára 29 országban dokumentálták. Ez a 2021 végén megjelent Omikron egyik alváltozata, amely úgy tűnik, a Delta helyébe lépett.

Február végén az Arcturus törzs az esetek 0,21 százalékát tette ki a világon, amely egy hónappal később már 3,96 százalékra emelkedett. Az Egyesült Államokban az április 15-ével végződő héten a koronavírus-fertőzések 7,2 százalékát az Arcturus okozta – írta a Wasinghton Post.

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink