hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

A D-alanin lehet az egészséges alvás és vércukorszint kulcsa

Az Osaka University kutatói a Kidney360 folyóiratban megjelent cikkükben a D-aminosavakkal kapcsolatos kutatási eredményeiket összegezték.

Az emberi szervezetben található aminosavak és a természetben előforduló fehérjék döntően L-aminosavakból épülnek fel, az élelmiszerekben azonban a nem szokványos D-izomerek is megtalálhatók. A japán kutatók különleges eljárással kimutatták, hogy igen kis mennyiségben a D-alanin is jelen van az emberi szervezetben, fő feladata pedig a glükoneogenezissel és a cirkadián ritmussal asszociálható gének expressziójának szabályozása.

További vizsgálatok kimutatták, hogy a D-alanin szintjének változását a Cyr2 fehérje mediálja, ami az egyik legfontosabb cirkadián regulátor. Amikor a kutatók mesterségesen megzavarták a szervezet óráját, D-alanin kezeléssel a napi ritmus normális működése gyorsabban visszaállítható volt. Ez a felfedezés segíthet több betegség, például a cukorbetegség és az alvászavarok hátterének alaposabb megismerésében, új terápiák kifejlesztésében.

Forrás: Shinsuke Sakai et al, d-Alanine Affects the Circadian Clock to Regulate Glucose Metabolism in Kidney, Kidney360 (2023). DOI: 10.34067/KID.0000000000000345

emrah özaras képe a Pixabay-en
emrah özaras képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink