hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A nagy tömegű testzsír a DNS kémiai változásaival jár együtt

Úgy látszik, hogy a nagy mennyiségű testzsír a DNS jellegzetes kémiai változásaival jár együtt – ez megmagyarázhatja, hogy a kövérség miért növeli egyes krónikus betegségek – például a kardiovaszkuláris betegség és a diabétesz – kockázatát.

Az eredményekről dr. Xiaoling Wang, a Georgia-i Orvosi Egyetem genetikai epidemiológusa számolt be a BMC Journal-ban, és azt reméli, hogy ezek egyszer lehetővé teszik majd a kockázatok pontos azonosítását és csökkentését.

A testzsírra általában energiaforrásként gondolunk, de az újabb vizsgálatok szerint sokkal inkább egy kémiai gyárnak tekinthető, amelyben kémiai anyagok, köztük hormonok és fehérjék termelődnek. A mostani vizsgálat, amelyben kövér és sovány tinédzsereket hasonlítottak össze, azt mutatta ki, hogy a kövérekben fokozott az UBASH3A gén metilációja, és kisebb mértékű a TRIM3 géné.

Mindkét gén szerepet játszik az immunrendszer szabályozásában, s azt tudjuk, hogy a kövér személyekben ez a szabályozás gyakran zavart szenved. Ennek folytán krónikus gyulladás állhat fenn, ami hozzájárul egyes betegségek, így a kardiovaszkuláris betegség, a diabétesz és a rák kialakulásához. A gének metilációjának foka a gén expressziójának megváltoztatása révén befolyásolhatja az immunfunkciókat.

Dr. Wang vizsgálatatának kezdeti stádiuma teljes körű volt: hét kövér és hét sovány tinédzserben a teljes genomot megvizsgálta, hogy azonosítani tudja azokat a géneket, amelyek a leginkább különböznek a két csoport között. A különbségeket sorrendbe állította, és egy sokkal nagyobb vizsgálati csoportban, amely 46 kövér és 46 sovány tinédzserből állt, alaposabban megvizsgálta az első hat gént. Ennek eredményeként sikerült kimutatnia az UBASH3A és a TRIM3 gének jellegzetes metilációs mintázatát.

Dr. Wang most arra kíváncsi, hogy milyen irányú a kapcsolat a DNS változás és a testzsír között: a nagyobb mennyiségű testzsír váltja-e ki a DNS megváltozását, vagy fordítva. Az eredmény mindenképpen hozzájárul ahhoz, hogy azonosítani lehessen azokat a személyeket, akik a leginkább ki vannak téve a kövérséggel kapcsolatos betegségek kockázatának.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Physorg)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink