2024. április. 29., hétfő - Péter.

Pomázi modell: a lakosság finanszírozná az ügyeletet

Egy pomázi háziorvos kiterjesztett rendelkezésre állási időt biztosítana, ám igy a lakosság pénzért vehetné igénybe a szolgáltatást, közli az ATV.

hirdetés

Pomáz egyik háziorvosa, Csiba-Tóth Csaba tett egy olyan felajánlást, hogy kiterjesztett rendelkezésre állási időt biztosít: a kötelező állami munkaidő lejárta (16.00 óra) után igény esetén további 4-6 órán keresztül ellátja a sürgős eseteket. Ennek azonban a törvényi szabályozás keretén belül is ára van: a lakosság egy bizonyos összeg fejében vehetné igénybe a kényelmi szolgáltatásokat. Ez lenne az úgynevezett pomázi modell, ami a felmérések szerint komoly támogatást élvez a helyiek körében.

A település polgármestere, Leidinger István az ATV-nek a tervezettel kapcsolatban azt mondta, a feltételes módot az indokolja, hogy a háziorvos magánrendelésben nem láthatja el az ügyeletet a jogszabályok alapján. Azt is elmondta, hogy a háziorvos éppen ezért egészségklubot szervezne, ahová tagsági díj ellenében lehetne csatlakozni az orvos pedig egészségügyi szolgáltatást nyújtana a kiterjesztett rendelkezési idejében.

A polgármester elárulta, amennyiben az orvos megszerzi az engedélyt, az önkormányzat biztosítaná a helyszínt, a pomázi orvosi rendelőt, ahol eddig is működött az ügyelet.

Csiba-Tóth Csaba elmondta, magánügyeletet 2024. február 1-ig lehetett ellátni, azóta a jogszabály ezt nem engedi, illetve Budapesten még egy ideig igen, de hamarosan ott is megszűnik a lehetőség. Erre találta ki megoldásként az úgynevezett rendelkezési idő kiterjesztését. Ehhez először meg kell szereznie a praxisjogot, ami optimális esetben egy-két hónapot vesz igénybe. Ha ez megvan, akkor a rendelkezési idő kiterjesztésével megoldható a helyiek sürgősségi eseteinek ellátása, az állami rendszerrel párhuzamosan.

(forrás: ATV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!