2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

Menekülőre fogták az orvosok is

A mexikói egészségügyi tárca felelőse elismerte, hogy középtávon hiány lesz a szakorvosokból - írja a Magyar Nemzet.

A mexikói egészségügyi miniszter elismerte, nagyon aggasztják a Chihuahua államban uralkodó állapotok, ugyanis egyre kevesebb az orvos az Egyesült Államokkal közvetlenül szomszédos székhelyen, Ciudad Juárezben is. José Ángel Córdova Villalobos, a mexikói egészségügyi tárca felelőse azt a tényt is elismerte, hogy középtávon hiány lesz a szakorvosokból.

Az orvosoknak ugyanis elegük van az erőszakból, amelyből nekik is bőven kijut, ezért a betegeknek sokat kell utazniuk nemcsak azért, hogy elvégezzenek rajtuk egy-egy műtétet, hanem egy háziorvosi beutalóért is. César Duarte, az állam kedden beiktatott új kormányzója megígérte nyolcezer jelenlevő előtt, hogy békét teremt a legveszélyesebb mexikói városban és államban. Első lépésként a volt állampárt, az Intézményes Forradalmi Párt (PRI) tagja kijelentette, hogy egy éven belül létrehozza az új rendőrséget.

A Mexikói-öböl partján fekvő másik észak-mexikói államban, Tamaulipasban a kormányzó, Eugenio Hernández Flores az áldatlan közbiztonsági állapotok miatt bejelentette, hogy ezúttal lemondják a mindig októberben rendezett vásárt. Ugyanebben az államban a tengerészgyalogosok kedden elfogták az Öböl-kartell 17 feltételezett tagját. Az elfogottak között felismerték az állam rendőrségének hat tagját is.

A mexikói El Universal című lap idei áldozatszámlálója kedden 8152 halottnál tartott. Hivatalosan négy éve, 2006. december elsején kezdődött a drogháború a kartellek és a mexikói állam között; a júniusi összesítés szerint eddig már összesen több mint 28 ezer áldozatot szedett még a polgári lakosság körében is.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink