hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Csornának kórház kell! 130 milliót pereltek vissza az OEP-től

Akár 130 millió forint is itt maradhat a csornai egészségügyben! - mondta Gyopáros Alpár a térség országgyűlési képviselője a NyugatHírnek.

"Az Egészségbiztosítási Pénztár egy 2005-ös tartozást nem fizetett ki a csornai Margit Kórháznak, amelyet el kellett perelni. Nemrégiben érkezett a jó hír: megnyertük a pert, így komoly összeg érkezhet a kórházba - reményeink szerint akár 130 millió forint is itt maradhat a csornai egészségügyben!" - mondta Gyopáros Alpár, Győr-Moson-Sopron megye 5-ös választókörzetének, Csorna és térségének országgyűlési képviselője.

- Képviselő úr! 100 nappal a választások után látható, hogy nagy erőfeszítéseket tesz a Parlament és a kormány, hogy elődei hibáit orvosolja. Súlyos problémák merültek fel a hazai egészségügyben az elmúlt években.

- Ahogyan az sejthető volt, egy percet sem vesztegetett a Fidesz és a kereszténydemokraták, sem a törvényhozásban, sem a kormányzati munkában, hiszen tudtuk, hogy nagy a baj az országban. Természetesen minden csornai kedvezményezettje mindazon intézkedéseknek, amelyeket elvégeztünk az elmúlt hónapokban. Nekünk, csornaiaknak azonban speciális problémáink is vannak, amelyre mindenképpen megoldást kell találnunk az elkövetkező években, és az egészségügyi ellátás valóban az elsők közé tartozik..

- Láthatóan kezd egyenesbe jönni a csornai Margit Kórház.

- Így van. Sokadszori próbálkozás után végre van kinevezett kórházigazgatónk dr. Winiczai Zoltán személyében, akinek ez úton is jó egészséget kívánok a munkájához. Az, hogy sok „kalandor" próbálkozó után végre komoly szakemberek pályáztak a kórházigazgatói posztra, jelzi azt is, hogy a szakma bizalma is visszatért. Úgy tűnik, az orvosok is úgy látják, hogy a Fidesz-kormány egészségpolitikája egyfajta garancia a csornai kórház túléléséhez.

- Ezek szerint megmarad a csornaiaknak a kórházuk...

- Mindenféle pletykát hallottam az elmúlt időszakban a városban a kórház bezárásáról, ami köszönőviszonyban sincs a terveinkkel. A kormány eltökélt abban, hogy a Margit-kórháznak meg kell maradnia, hiszen egy komoly területet, a Rábaköz egészét látja el. Amennyiben a jövőbeni városvezetés is így gondolja -én biztosan így gondolom-, akkor a Margit-kórház nemhogy nem zár be, hanem komoly fejlesztési források érkezhetnek a kórházfejlesztésre. Ebben a kérdésben sűrű kommunikáció szükséges a kórházvezetéssel és a kórház orvosi-ápolói személyzetével, hiszen ők látják legjobban, hogy hol szükséges beavatkozni, illetve hol van fejlesztési lehetőség. Jó néhány konzultáción túl vagyok már, és úgy látom: vannak nagyon jó javaslatok a csornai orvosok részéről. Mindeközben a szocialista kormányok áldásos tevékenységének köszönhetően megnövekedett adósságállományt is kezelni kell, a kormány ígéretet tett az adósságkonszolidációra. Hogy a szavaim ne csak pusztába kiáltott szavak legyenek, ezekben a kérdésekben kérdést nyújtottam be a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz. Miniszter úr megnyugtatott: a kórházunk megmarad, a finanszírozás kiszámítható lesz. Persze mindehhez átgondolt döntésekre van szükség, amely nem arról szól, hogy teret vegyünk el a gyógyító tevékenységtől, mint ahogyan az a múltban tapasztalható volt. Sehova sem vezet, ha összezsúfoljuk az egyes szakmákat, és olyan állapotok alakulhatnak ki a kórházban, amely sem az orvosoknak, sem az ápolószemélyzetnek, de legkevésbé a betegnek nem jó. Én a bővítésben, a fejlesztésben hiszek.

- Lesz minderre forrás?

- Az Egészségbiztosítási Pénztár egy 2005-ös tartozást nem fizetett ki a kórháznak, amelyet el kellett perelni. Nemrégiben érkezett a jó hír: megnyertük a pert, így komoly összeg érkezhet a kórházba - reményeink szerint akár 130 millió forint is itt maradhat a csornai egészségügyben. Persze ez nem fogja megoldani a működési gondokat hosszú távon, ahhoz valóban egy új finanszírozási rendszerre van szükség. A működéshez azonban az államnak kutya kötelessége „odatenni" magát, hiszen az egészséghez való jog alkotmányos alapjog, az orvosi ellátás megszervezése az Alkotmányban garantált állami feladat! Ugyanakkor az elmúlt évek szocialista kormányai -sokszor láthattuk- a valós igényektől teljesen elrugaszkodott célokra írtak ki pályázatokat. Az idén nyáron több ilyen pályázati kiírást befagyasztott az Orbán-kormány, így felszabadultak olyan források, amelyeket fel lehet használni olyan célokra, amelyek a valós igényekhez igazodnak. Mi itt helyben pontosan tudjuk, hogy mik a legfontosabb problémák: a helyszűke, a rossz infrastruktúra, az eszközhiány, és a szakemberhiány. Amennyiben az elsőket tudjuk orvosolni kormányzati segítséggel, úgy az utóbbi gondunk is meg fog oldódni. Így lesz, mert Csornán kórháznak lennie kell!

(forrás: Nyugathír)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés