2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

Visszautasította az Alkotmánybíróság Cser Ágnes panaszát

Az egészségügyi szakszervezeti vezető úgy érezte, hogy alkotmánysértő módon gyalázták a Facebookon – írja a hvg.hu.

Az Alkotmánybíróság határozata ugyan nem nevezi meg a panaszost, és a beadványból is törölték a nevét, de a kifogásolt Facebook-bejegyzés szövegét nem, abból pedig könnyű rájönni, hogy Cser Ágnesnek, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete elnökének a panaszát utasította el az Ab.

Cser Ágnes feljelentését a bíróság két szinten elutasította, mondván, hogy a bejegyzés nem valósítja meg az emberi státusz nyilvánvaló és súlyos becsmérlését, a gyalázkodó jelleget. Ezután fordult Cser Ágnes az Ab-hoz, mert szerinte a megalázó, sértő kijelentés túlmegy a véleményszabadság határán. Az Ab ezzel szemben úgy látta: nem arról kellene állást foglalnia, hogy hol húzódik a személyiségvédelem határa, hanem hogy az indítványozónak sértettként van-e Alaptörvényből következő joga a büntetőeljárás kikényszerítésére.

A Schanda Balázs vezette tanács szerint nincs, mert a jó hírnév sérelmével szembeni fellépésre valóban van alapjog, de arra nem, hogy ez a fellépés a büntetőjog eszközrendszerével történjen. Ezért érdemi vizsgálat nélkül visszautasították a panaszt – írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink