2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Terjed a Pilátus-szindróma

A kézmosás fontosságát igazolja, hogy néhány óra alatt 500-1000 baktérium is megtelepedhet az ember kezén, ujjain. Vannak, akik sohasem lépnek ki otthonuk falai közül fertőtlenítő nélkül. A jelenséget elnevezték Pilátus-szindrómának, tudományosan mizofóbiának, a piszok érintésétől való patologikus félelemnek.

Néhány kanadai gyermekintézményben például elég volt akkurátusabban kezet mosatni a gyerekekkel, hogy 14 százalékkal csökkenjen a nátha és a torokfájás közöttük. A kézmosás jelentőségét hangsúlyozta a minap a London School of Hygiene is, amelynek kimutatása szerint minden negyedik angol a szükségesnél ritkábban mos kezet. Vannak azonban, akik sohasem lépnek ki otthonuk falai közül fertőtlenítő flakon vagy kendő nélkül – írta a Corriere della Sera című olasz napilap.
Ilyen például Madonna, aki elérte, hogy volt férje, többek között, csak akkor találkozhat a gyermekeivel, ha antibakteriális sprayt visz magával a sétákra. George W. Bush leköszönő amerikai elnök is fertőtlenítette a kezét, amikor 2004-ben a Kongresszus új tagjaival találkozott. Az ott jelenlévő utód, Barack Obama úgy emlékszik az esetre, hogy akkor ő is spriccelt a kezére fertőtlenítőt, hogy ne tűnjön kevésbé higiénikusnak.
A mizofóbia végletes formája nyilvánult meg a milliárdos filmmogul Howard Hughes-nál, aki, hogy megvédje magát minden érintéstől, 20 évre bezárkózott egy hotelszobába és végül elborult elmével halt meg, de hasonlóan óvakodik a környezet minden érintésétől Michael Jackson is.
A piszoktól rettegett betegesen a filmsztár Joan Crawford, de a táborhoz tartozik Cameron Diaz, Kelly Osbourne, Naomi Campbell is. És természetesen sok nem híres ember, akiknél a kilincs érintése egyenlő az ismeretlenbe való ugrással.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink