2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Kitekintő

Sertésinfluenza: Németországban megbetegedés, Ausztriában fertőzésgyanú

A sertésinfluenza valószínűleg már 159 ember halálát okozta Mexikóban, és 26 azon halálesetek száma, amelyekben a halál oka bizonyosan ez a betegség – jelentette be helyi idő szerint kedden késő este José Córdova egészségügyi miniszter.

A sertésinfluenza-gyanús esetek száma Mexikóban 2498, kórházban jelenleg 1311 beteg van. A hatóságok gyorstesztet vezettek be a más influenzatípusok kiszűrésére, és azokban az esetekben, amelyekben továbbra is fennáll a sertésinfluenza gyanúja, nagyon gyorsan elkezdik a vírusölő kezelést – tette hozzá.
A mexikói eredetű sertésinfluenza-járvány miatt Kuba kedden 48 órára felfüggesztette minden légi járatát Mexikóval, Argentína pedig hétfőig minden Mexikóból érkező járatát. Kubában kivételes esetekben engedélyezik légi járatok indítását Mexikóba, illetve fogadását onnét. Havanna helyi idő szerint kedden 16 órától riadókészültségbe helyezte az országos polgári védelmet a járványveszély miatt. Sem Kubában, sem Argentínában nincs azonban egyetlen olyan beteg sem egyelőre, aki megerősítetten a sertésinfluenza vírusától fertőződött volna meg.
Rendkívüli állapotot hirdettek ki kedden a Costa Rica-i hatóságok, miután megerősítették két ember sertésinfluenzás megbetegedését – jelentette be Maria Luisa Avila egészségügy-miniszter. Két fertőzött, egy 21 éves nő és egy 30 éves férfi egyaránt Mexikóban járt az elmúlt napokban. Állapotuk nem életveszélyes. Ők voltak az első megerősített sertésinfluenzás betegek Mexikón kívül Közép-Amerikában.
Nagy valószínűséggel a sertésinfluenza H1N1 jelű vírusával fertőződött meg az a 28 éves osztrák nő, akit a felső-ausztriai Steyr kórházában kezelnek, és kedden napközben még csak fertőzésgyanús esetnek tartottak – közölte a bécsi virológiai egyetemi intézet vezetője. A teljes bizonyossághoz további vizsgálatokra van szükség. A steyri kórházban ápolt nő nemrég érkezett haza mexikói nyaralásáról. A bajor egészségügy-minisztérium megerősített egy megbetegedést Regensburg körzetében.
A megerősített eseteket tekintve a legtöbb beteg – 65 – az Egyesült Államokban van. Utána következik Mexikó, majd Új-Zéland 14, Kanada 13, Nagy-Britannia, Spanyolország és Izrael 2-2, Costa Rica 2, Németország 1 fővel. Chilében 24, Brazíliában 20 embert tartanak megfigyelés alatt sertésinfluenza gyanújával – jelentették be Santiagóban, illetve Brazíliavárosban. Ausztráliában eddig 91 emberen végeztek el teszteket, de még egyetlen megbetegedést sem igazoltak. Mindazonáltal Quentin Brice főkormányzó felhatalmazta az egészségügyi intézmények dolgozóit, hogy bent tartsák és elszigeteljék a sertésinfluenza-gyanús betegeket. Elrendelték továbbá az országba érkező repülőgépek fertőtlenítését.
Az Egyesült Államokban hat államban van fertőzéses eset. Kaliforniában rendkívüli állapotot hirdettek ki két gyanús haláleset miatt, amelyek közül az egyikről bebizonyosodott, hogy nem sertésinfluenza okozta. Richard Besser, az egyesült államokbeli szövetségi betegségmegelőzési központ (CDC) vezetője közölte kedden, hogy valószínűleg lesznek halálos áldozatai a betegségnek az országban.
Szórólapkampányt indítanak a brit egészségügyi hatóságok a lakosság felvilágosítására a sertésinfluenzával kapcsolatban – jelentette be kedden este az egészségügyi minisztérium szóvivője. A szórólapokon, amelyeket a szigetországban minden otthonba el kívánnak juttatni a jövő héttől kezdve, leírják a betegség mibenlétét és tüneteit, valamint tanácsokat adnak a fertőzés kezelésére. A szóvivő egyúttal bejelentette, hogy növelni kívánják az ország szájmaszk-készletét és tárgyalások folynak erről a gyártókkal. Azt az értesülést nem kívánta kommentálni, mely szerint 32 millió új maszkra lenne szükség, ugyanakkor hangsúlyozta: a maszkokat elsősorban orvosoknak és egészségügyi személyzetnek szánják.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink