2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés
hirdetés

Perrel fenyegetik Szlovákiát

Ha az egészségügyi tárca februártól csökkenti a mentőszolgálatoknak járó kifizetéseket, az Egészségügyi Mentőszolgálatok Társulása (AZZS) azt sem tartja kizártnak, hogy peres úton követeljen kárpótlást a szlovák államtól.

A mentőszolgálatokat tömörítő szervezet elnöke, Ivo Krpelan felhívta a figyelmet arra, hogy a mentőszolgálatok működtetésére kiírt versenytárgyalások két évvel ezelőtt zajlottak le, s négyéves időtartamra szóltak, a minisztérium tehát menet közben változtatná meg a szabályokat.

Az AZZS felszólította Ivan Uhliarik egészségügyi minisztert, hogy álljon el a mentőszolgálatoknak járó kifizetések megnyirbálásától, s üljenek tárgyalóasztalhoz. Krpelan szerint a mentőszolgálatoknak vannak saját javaslataik arra, hogyan lehetne megtakarításokat elérni, alapvetően strukturális módosításokat szeretnének – közli az mno.hu.

A minisztérium javaslata szerint a mentőszolgálatok februártól kevesebbet kapnának az egészségügyi rendszerből az általuk elvégzett egészségügyi ellátásért, s a mentőkocsik által megtett út kilométerenkénti árát is csökkentenék. A tárca így próbál pénzforrásokat találni, melyre többek között azért is szükség van, mert finanszírozni kell az orvosok béremelését.

Az egyik belső forrás az eszközök átcsoportosítása az egészségügyi rendszeren belül. A minisztérium becslése szerint a mentőszolgálatoknak az egészségügyi biztosítókon keresztül folyósított kifizetések csökkentésével évi 4,7 millió eurót lehetne megtakarítani. A mentőszolgálatok bevételei ezzel párhuzamosan 12 százalékkal csökkennének.

hirdetés

Könyveink