2024. május. 21., kedd - Konstantin.
hirdetés

Kitekintő

Obama a dohányzásellenes törvény mellett

Barack Obama elnök kész aláírni a dohányzásellenes törvénytervezetet, amely példátlan hatalmat ad az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeletnek (FDA) a dohányipar ellenőrzésében, és megszünteti a félrevezető feliratokat a dohánytermékek csomagolásán.

Az elnök hétfőn írja alá a dohányzás-megelőzési és dohányfelügyeleti törvényt, mely felhatalmazza az FDA-t, hogy csökkentse a dohánytermékek nikotintartalmát és betiltsa az olyan elnevezéseket, mint például az „alacsony kátránytartalmú” (low tar) és „könnyű” (light). Kötelező lesz viszont nagy figyelmeztető feliratokat elhelyezni a termékek csomagolásán. Az új törvény nem engedi az FDA-nak a dohányáruk teljes betiltását, de szabályozhatja a termékek tartalmát és betilthatja a reklámkampányaikat, főleg azokat, amelyek a gyerekeket célozzák.

A törvénytervezet előzménye egy 2006-os bírósági döntés, amit idén májusban erősített meg egy amerikai fellebbviteli bíróság. Eszerint a nagy cigarettagyártók évtizedeken át becsapták a közvéleményt a dohányzás egészségre káros hatásaival kapcsolatban, a könnyűnek és alacsony kátránytartalmúnak címkézett termékekről ugyanis kiderült, hogy semmivel sem kevésbé ártalmasak. A dohánygyártóknak a határozat értelmében helyreigazító nyilatkozatokat kell közzétenniük újságokban és weboldalaikon a dohányzás és a nikotin káros hatásairól, valamint arról, hogy függőséget alakítanak ki.

A dohánytermelés az amerikai ipar egyik alapvető ágazata. A fő dohánytermelő államok, például Észak-Karolina véleménye szerint a dohányzás megelőzése, illetve az arról való leszoktatás helyett inkább olyan alternatívákat kellene a fogyasztók számára felajánlani, mint a füstmentes dohány.

Az új intézkedéseket tavaly George W.Bush akkori elnök még megvétózta. Az új kormány ezzel szemben támogatja a törvényt, Obama egy közleményben még a saját, a dohányzásról való leszokásban megélt küzdelmeiről is nyíltan beszélt.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink