2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés
hirdetés

Nemzetközi önkéntesek hajója indult a Gázai övezetbe

Nemzetközi önkéntesek hajója indult hétfőn Ciprusról a Gázai övezetbe, hogy egészségügyi segélyszállítmányt vigyen az izraeli hadsereg által több mint két hete támadott palesztin területre.

A hajó annak ellenére próbál meg bejutni a Gázai övezetbe, hogy az izraeli hadsereg a tizenhét napja tartó offenzíva miatt megszigorította a Hamász radikális palesztin iszlamista szervezet által uralt terület tengeri zárlatát.
A Spirit of Humanity nevű hajót az amerikai székhelyű Free Gaza Movement (Szabad Gáza mozgalom) bérelte fel, s fedélzetén négy - belga, görög, spanyol - európai parlamenti képviselő, hét orvos és újságírók tartanak a Gázai övezetbe. Az önkéntesek több tonna segélyszállítmányt visznek magukkal, amely többek között kötszerekből, vérkészítményekből, gyógyszerből áll.

A Free Gaza tavaly augusztus óta már öt hasonló expedíciót szervezett Ciprusról a Gázai övezetbe. A szervezet által kibérelt Dignity nevű hajó december 20-án kiköthetett a Földközi-tenger partján fekvő övezetben, december 30-án - az offenzíva megindítása után három nappal - azonban az izraeli haditengerészet megakadályozta, hogy a hajó megközelítse az övezetet: a Dignity akkor meg is rongálódott egy izraeli hadihajóval történt ütközés következtében.
A Free Gaza által most kibérelt, görög zászló alatt közlekedő másik hajó testét fémlemezekkel erősítették meg, egyes önkéntesek szerint biztonsági okokból.

MTI/AFP/Reuters

cimkék

hirdetés

Könyveink