2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Magyarország a 87. legszennyezettebb levegőjű ország

A finomrészecskéket tekintve csupán hét országban nem haladja meg a szálló por átlagkoncentrációja a levegőben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által felállított határértéket, közli a Házipatika.

A 2,5 mikrométer átmérőnél kisebb levegőbeli részecskék belégzése súlyos megbetegedések, illetve számos haláleset forrása lehet. Ezt nevezzük PM2,5-nek, amelynek egészségügyi határértékét a WHO köbméterenként 5 mikrogrammban húzta meg 2021-ben. A svájci IQAir levegőminőségi technológiai vállalat több mint 30 ezer mérőállomást üzemeltet szerte a Földön, és mérései alapján Pakisztán volt a legszennyezettebb levegőjű ország tavaly – írja a The Guardian  nyomán a lap.

A friss jelentés 134 országot és régiót fed le. Ezek közül mindössze hét olyan akadt 2023-ban, ahol a levegőminőség megfelelőnek bizonyult a szálló por tekintetében. Európát Észtország, Finnország és Izland képviseli a szűk elitben, csatlakozva a Karib-térségben található Grenadához, a kelet-afrikai Mauritiushoz, valamint az óceániai Ausztráliához és Új-Zélandhoz. A lista túlsó végén Pakisztán mellett India, Tádzsikisztán és Burkina Faso szerepel.

Magyarország a 87. legszennyezettebb levegőjű ország. Budapest a 114 főváros közül a 75. helyen található.

Everaldo A. de Brito képe a Pixabay-en
Everaldo A. de Brito képe a Pixabay-en

(forrás: Házipatika)
hirdetés

Könyveink