2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Kötelezettségszegési eljárás a meddőségi centrumok államosítása miatt

Az Európai Bizottság szerdán kötelezettségszegési eljárást indított a magyar kormány ellen, mert az uniós piac egyik alapelvét sérti az orvosilag asszisztált reprodukcióra bevezetett szabályozás, írja a Telex.

Az Európai Bizottság felszólító levél kibocsátásával kötelezettségszegési eljárást indított, amiért a magyar kormány az állam tulajdonában vagy ellenőrzése alatt álló szolgáltatókra korlátozta az orvosilag asszisztált reprodukciós szolgáltatások nyújtásának jogát. A magyar jogszabályok módosításával a külföldi magánszereplőknek kiadott valamennyi engedély érvényét vesztette. Az Európai Bizottság úgy véli, hogy az intézkedés sérti a letelepedés szabadságát (ez a közös uniós piac négy alapelvének egyike), amit az EU egyik alapszerződésébe (azaz a kvázialkotmányába) foglaltak.

A testület szerint a magyar szabályozás annak ellenére korlátozza a hozzáférést az orvosilag asszisztált reprodukciós eljárásokhoz, hogy az ilyen szolgáltatások kínálata már eddig is sokkal szűkebb volt, mint más, hasonló méretű tagállamokban. Az Európai Bizottság szerint a korlátozás nem igazolható semmilyen közérdekű céllal, ezért felszólító levelet küldött Magyarországnak. A magyar kormánynak két hónapja van arra, hogy válaszoljon a levélre, és orvosolja a felvetett hiányosságokat. Ha nem, abból végül akár európai bírósági eljárás és pénzbüntetés lehet, írja a Telex.

(forrás: Telex)
hirdetés

Könyveink