hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

60 milliós kártérítést fizetne a kormány az egyik bezárt meddőségi magánklinikának

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter összesen 59 516 000 forintot ajánlana, mert bezáratta az évi több száz lombikkezelést végző budapesti intézetet, írja a hvg.hu.

A kormány hivatalos oldalán nemrég jelent meg a társadalmi vitára benyújtott tervezetek között az a rendelet, mely a Humán Reprodukciós Intézet Kft. (más néven Versys klinika) részére járó állami kártalanítás mértékét állapítja meg. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter összesen 59 516 000 forintot ajánlana, mert bezáratta az évi több száz lombikkezelést végző budapesti intézetet, írja a hvg.hu.

Mint a lap emlékeztet: az állami bevásárlás után még megmaradt három magánklinika közül a Róbert Károly Meddőségi Centrumot végül átvette az állam, de a Reprosys Termékenységi Központ és a Versys Clinics hasonló ajánlatát elutasították, ezért tavaly mindkettő működési engedélye hatályát vesztette, többé nem végezhetnek meddőségi kezeléseket.

Arról nincs hír, hogy a másik érintett klinika, a Reprosys Termékenységi Központ kapna-e bármilyen kártérítést. Vesztergom Dóra, a Humánreprodukciós Igazgatóság vezetője a hvg360-nak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy a megszűnt magánintézeteket egyébként gyakorlatilag teljes egészében átvette az állam, „a Reprosys orvosait, szakdolgozóit is tovább foglalkoztatták és az embriók tárolása is megoldott”.

Ezenkívül már beterjesztették a kormánynak a meddőségi ellátás átalakításához szükséges javaslataikat is, ezek között szerepel a petesejt-donáció és az embriók genetikai vizsgálatának rendezése is. Az ingyenességhez és a 45 éves korhatárhoz viszont nem nyúlnak.

 

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink