2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Közegészségügyi probléma a gyermekkori elhízás

A gyermekkori elhízás napjaink egyik legkomolyabb közegészségügyi problémája, amely felnőtt korukban is elkíséri a gyermekeket, s mivel kevés előrelépés történt a probléma kezelésében, ezért a téma kiemelt figyelmet érdemel, derült ki a horvát államfői hivatal közleményéből, amelyben az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) közösen szervezett nemzetközi csúcstalálkozóról számoltak be.

Az adatok lesújtóak, Európában minden harmadik iskoláskorú gyermek túlsúllyal küzd – jelezte Robb Butler, a WHO Európai Irodájának ügyvezető igazgatója a zágrábi eseményen, amelyen részt vett Sanja Music Milanovic, Zoran Milanovic horvát államfő felesége mellett Letícia spanyol királyné, Novák Katalin köztársasági elnök férje, Veres István, és a szerb államfő, Aleksandar Vucic felesége, Tamara Vucic is.

Butler hozzátette: "a mutató még inkább riasztó, ha figyelembe vesszük azt az előrejelzést, amely szerint a következő 12 évben 28 millió gyermeknek kell együtt élnie az elhízás problémájával".

A házigazda szerepét betöltő Sanja Music Milanovic hangsúlyozta, hogy a politikai eszmecsere magasabb szintjére kívánja emelni az elhízás kérdését, hogy átfogó megoldásokat találjanak a több millió gyermeket érintő problémára, amely súlyosan befolyásolhatja az egészséget, az életminőséget és a várható élettartamot is. A megelőzésbe való korai befektetés milliókat takaríthat meg a jövőbeni egészségügyi kiadásokon  emelte ki Sanja Music Milanovic.

A csúcstalálkozónak az volt az elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a megelőzés fontosságára, illetve, hogy hozzájáruljon az érintett szereplők vitájához a megelőzéshez szükséges lépesekről, külön hangsúlyozva az egészséges életkörnyezet, a minőségi táplálkozás és a megfelelő testedzés biztosításának fontosságát.

A találkozón elfogadták az úgynevezett zágrábi nyilatkozatot, amely a WHO új Gyermekkori Elhízást Megelőző Európai Központjának felállítására szólít fel.

A horvát államfői hivatal és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös nemzetközi fórumának résztvevői (Fotó: MTI/Horvát államfői hivatal)
A horvát államfői hivatal és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös nemzetközi fórumának résztvevői (Fotó: MTI/Horvát államfői hivatal)

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink