2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Kitüntette oktatóit a Debreceni Egyetem

A diagnosztikai és a klinikai orvostudomány területén elért kimagasló eredményeiért Elischer Gyula, Fornet Béla, illetve Kettesy Aladár Emlékérmet és Jutalomdíjat adományozott három oktatójának a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara. Molnár Péter professzor, Édes István professzor és Turchányi Béla egyetemi docens a kitüntetést a kar szerdai ünnepségén vette át.

Az Általános Orvostudományi Kar Elischer Gyula professzor emlékére 2001-ben alapított díjat a diagnosztikai orvostudomány területén elért magas szintű eredmények elismerésére. Az Elischer Gyula Emlékérem és Jutalomdíjat idén Molnár Péternek, a Pathologiai Intézet professor emeritusának ítélték oda. 

Molnár Péter több mint 50 éve vesz részt a képzésben, ez idő alatt orvostanhallgatók generációit oktatta, nevelte. Több alkalommal lett az ÁOK Év Oktatója, kiváló oktató elismerést is kapott. Nemcsak az orvostanhallgatók képzésében, hanem az osztott képzésben is jeleskedett, tananyagok kialakításában, a patológiai szakirány megalapozásában is jelentős szerepe volt. Nemzetközileg legtöbbet idézett megfigyelései az úgynevezett vér-tumor gát jellemzésére és a vér-agy gát kóros működésére vonatkoznak – ismertette Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja.  

Fornet Béla professzor emlékének ápolására alapított emlékéremmel és jutalomdíjjal a nem műtéti klinikai orvostudomány területén elért magas szintű eredményeket ismeri el a kar. A kitüntetett kiválasztásánál figyelembe veszik többek között a jelölt áldozatos gyógyító tevékenységét és az új eljárások bevezetését is. Az idei kitüntetett Édes István, a Kardiológiai Intézet egyetemi tanára.

Édes István professzort 1994-ben a Szív- és Tüdőgyógyászati Klinika, majd a Kardiológiai Klinika intézetvezető egyetemi tanárává nevezték ki. 2000-2001 között a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának elnöke, 2005-2007 között az Auguszta-projekt szakmai vezetője volt. Klinikusként fő területei az invazív kardiológiai vizsgálatok és beavatkozások. Kutatóként is példaértékű tevékenységet végzett, elsősorban a szívizom kontraktilitásának szabályozása, a Ca2+ érzékenyítők intracelluláris és klinikai hatásmechanizmusának vizsgálatában – méltatta Édes István munkásságát Mátyus László.

A műtétes klinikai orvostudomány területén elért magas szintű eredmények elismerésére a Kettesy Aladár professzor emlékének ápolására alapított emlékérem és jutalomdíj adható. A díjazottat a manuális sebészeti tevékenység alapján választják ki, figyelembe véve többek között a jelölt oktatói-kutatói tevékenységét. A Kettesy Aladár Emlékérem és Jutalomdíj idei díjazottja Turchányi Béla, az Ortopédiai és Traumatológiai Tanszék egyetemi docense.

Turchányi Béla 2011 óta oktat az Általános Orvostudományi Karon magyar és angol nyelven. Kiemelkedő az oktatáshoz, a hallgatókhoz való hozzáállása. Számos kutatásban is részt vesz. A végtagi keringészavarok okozta szöveti sérülések pontos részleteinek, gyógyítási lehetőségeinek tanulmányozása mellett az egyik legfontosabb a rétegelt lemez biomechanikai vizsgálata törés-rögzítési modellen – emelte ki az ÁOK dékánja.

Forrás: Debreceni Egyetem
Forrás: Debreceni Egyetem

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés

Könyveink