2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Kanada: figyelmeztető felirat minden szál cigarettán

Egészségügyi figyelmeztető üzenettel látnak el minden egyes szál Kanadában forgalmazott cigarettát a kedden hatályba lépő új szabályozás első intézkedése alapján, írta a The Guardian.

A cigarettaszálakon olvasható feliratok – mint a "méreg minden szippantásban" vagy "a cigaretta impotenciát okoz"  a kanadai kormány szerint lehetetlenné teszik, hogy a dohányosok elkerüljék az egészségügyi figyelmeztetéseket. A héten hatályba lépő, a dohánytermékek megjelenését, csomagolását és címkézését érintő rendeletek egyike a csomagoláson elhelyezett figyelmeztetések méretét szabványosítja, és előírja, hogy a dobozok felületének legalább 75 százalékát kell lefedniük. 

A kormány fokozatosan szigorodó intézkedések sorát vezeti be a következő két évben a dohányzás visszaszorítására, amely évente 48 ezer kanadai halálát okozza. A kanadaiak mintegy 13 százaléka dohányzik, ami a kormány szerint évente több mint hatmilliárd dollárjába kerül az állami egészségügyi rendszernek.

Noha 1965-ben még a kanadaiak mintegy fele cigarettázott, a dohányzók aránya folyamatosan csökkent, ahogy a közvélemény egyre jobban megismerte a dohányzás veszélyeit. A dohánytermékek értékesítésére, használatára, adóztatására és reklámozására vonatkozó szövetségi és tartományi szabályozások szintén a dohányzók arányának csökkenéséhez vezettek minden korcsoportban.

Kanada volt az első a világon, amely 2001-ben előírta a cigarettagyártóknak, hogy a cigarettacsomagokra képi figyelmeztetéseket helyezzenek el. A beltéri dohányzást még abban az évtizedben betiltották.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink