2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Hétezer orvosgyakornok ellen indítottak eljárást

A dél-koreai egészségügyi minisztérium megkezdte az eljárást azon mintegy 7000 orvosgyakornok és rezidens engedélyének felfüggesztése érdekében, akik tiltakozásuk jeléül, a korábbi figyelmeztetések ellenére sem tértek vissza a munkába, közli az ATV.

"Ez az intézkedés visszafordíthatatlan", jelentette ki Pak Minszu, az egészségügyi minisztérium államtitkára, hozzátéve, hogy a felfüggesztés nyilvántartásba kerül és visszakereshető, így pedig hatással lesz az orvosok további karrierjére.

A február 20. óta tartó tiltakozás során eddig több mint tízezer gyakornok és rezidens adta be felmondását, közülük kilencezren hagyták ott ténylegesen az állásukat. Az ország legtöbb orvosi egyetemén a hallgatók nem vesznek részt az előadásokon, írja az MTI nyomán a lap.

"A kormány helyszíni vizsgálatokat fog végrehajtani a jogsértések felderítéséért, amelyet a törvény értelmében jogi lépések követnek", közölte Pak, majd az egészségügyi rendszer összeomlására reagálva hozzátette: "a káoszhoz vezető kollektív akcióért felelős kulcsfontosságú tisztviselők elleni lépéseket szigorúan és azonnali hatállyal végrehajtjuk".

Ugyan a kormány múlt csütörtökig adott haladékot a tiltakozóknak, hogy visszatérjenek a kórházakba, csupán 565-en tettek ennek eleget. A további gyakornokok és rezidensek akár három év börtönbüntetésre is ítélhetők emberélet veszélyeztetése miatt. A tiltakozás oka, hogy a kormány kétezer fővel akarja bővíteni az orvosi egyetemekre felveendő hallgatók számát, ami jelentős növekedés lenne a jelenlegi mintegy háromezer képzési helyhez képest.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink