2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Egyetemi elismerések a Semmelweis Napon

A Semmelweis-napi díszünnepségen az egyetem mintegy kétszáz polgára vehetett át elismerést. Most kaphatták meg elismerésüket azok is, akik március 15-e kapcsán részesültek kitüntetésben.

„Vezetőtársaimmal a Semmelweis Egyetem alapításának 250. évfordulójára a kezdetektől fogva mérföldkőként tekintettünk. Ma már látjuk, hogy azzá is vált. Egy olyan történelmi időszak van mögöttünk, amely hosszú távon meghatározza jövőnket!” – hangsúlyozta a Semmelweis-napi díszünnepségen mondott beszédében dr. Merkely Béla. A rektor emlékeztetett arra, hogy a most záruló Semmelweis 250 ünnepi időszak hivatalosan a 2019. szeptember 6-i tanévnyitóval vette kezdetét, majd a 2020. évi Semmelweis Nappal ért volna véget. Időközben azonban a jubileum meghosszabbításáról született döntés annak érdekében, hogy megünnepelhessük a most záruló, pontosan 250. tanévet, és  így lehetőség legyen a világjárvány miatt elhalasztott események pótlására is.

A rektor utalt arra, hogy a jubileumi időszakra számos szembetűnő dolog emlékeztet, így például a Semmelweis Klinikák metrómegálló neve, a Bécsbe közlekedő Semmelweis Eurocity, vagy éppen a NET tetején lévő “Semmelweis Egyetem” fényfelirat. Több jubileumi rendezvény is hagyománnyá vált. Ugyanakkor a jubileum alkalmából elkezdtük a következő negyedévezred egyetemét építeni – jelentette ki a rektor.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Dr. Merkely Béla kitért a kurrikulumreformra, ami a jubileumi időszakban megtörtént az orvos-, fogorvos-, majd a gyógyszerészképzésben, és elindult a képzési portfólió többi területén is, alapvetően meghatározva, hogy milyen készségekkel lépnek ki az egyetem kapuján a jövő gyógyítói, egészségügyi szakemberei. A jövő egyetemének építésében fontos lépés a Semmelweis XXI. fejlesztési program is, amely magában foglalja az oktatás, kutatás és klinikai betegellátás fejlesztését, az egyetem infrastrukturális megújítását egyaránt. Az ünnepi időszakban hozott történelmi döntést a Szenátus a fenntartói modellváltásról, amely augusztus 1-jével lép életbe. Az alapítványi modellel elérhető rugalmasabb struktúra megadja a kellő mozgásteret a további fejlődéshez, az érdekképviseletekkel Semmelweis Napon aláírt megállapodás pedig rögzíti a munkavállalókat megillető garanciákat – emelte ki. Mindezek a lépések szolgálják fontos célunk megvalósítását is, hogy egyetemünk bekerüljön a világ száz legjobb felsőoktatási intézménye és Európa öt legjobb gyógyító egyeteme közé – hangsúlyozta a rektor.

Idén először ítélték oda a Pro Universitate életműdíjat, amely az egyetem legmagasabb elismerése. Olyan személy kaphatja, aki munkásságával hozzájárult az egyetem fejlődéséhez, célkitűzéseinek megvalósulásához, hazai és nemzetközi hírnevének öregbítéséhez, és aki életpályája során bizonyította, hogy méltó az elismerésére. A Semmelweis Egyetem első életműdíját a felsoroltakon túl, a COVID-19 elleni küzdelemben elért kimagasló teljesítménye miatt ítélte oda a Szenátus dr. Müller Veronikának, a Pulmonológiai Klinika igazgatójának.

A 2021. ÉVI SEMMELWEIS NAP ALKALMÁBÓL ODAÍTÉLT ELISMERÉSEK

(forrás: semmelweis.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink