2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Dél-Koreában tömegesen mondanak fel a rezidensek

Szöul öt legnagyobb kórházának gyakornok és rezidens orvosai hétfőn nyújtották be felmondásukat, közölte az MTI nyomán a hirado.hu.

A tervek szerint kedd reggel 6 órától felhagynak a munkával. Az egyik intézményben már vészhelyzeti készültséget hirdettek és a tervezett műtétek javarészét elhalasztották. A nagyobb vidéki városok, például Puszan orvosai is csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A dél-koreai egészségügyminisztérium felszólította az orvosokat, hogy tegyenek eleget kötelezettségeiknek és továbbra is biztosítsák az ellátást.

A kormány jövőre országos szinten 2000 fővel tervezi bővíteni az orvosi egyetemekre felvett hallgatók számát, ami jelentős emelkedés lenne a jelenlegi 3058 képzési helyhez képest. A kormány szerint égető szükség van a bővítésre, mivel kevés orvos dolgozik a vidéki kórházakban, illetve az olyan orvosi területeken, mint a sebészet, gyermekgyógyászat, szülészet és a sürgősségi részleg.

Az egészségügyi dolgozók szerint van elég orvos az országban, és a kvótaemelés csak csökkenteni fogja az orvosi tanulmányok és a későbbi munka minőségét. Az orvosok már korábban is jelezték, hogy lépéseket fognak tenni az üggyel kapcsolatban, amennyiben a kormány nem tesz le a kvótaemelés tervéről. Egyes kezelések és vizsgálatok esetében már most is akadozik az ellátás, a gyakornok és rezidens orvosok tömeges felmondása pedig az egészségügyi rendszer összeomlásának veszélyével fenyeget, közli a lap.

További részletek

(forrás: MTI / hirado.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink