2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Dél-Koreában az elnök is tárgyalt a sztrájkoló orvosokkal, hiába

Jun Szogjol dél-koreai elnök a tiltakozó orvosgyakornok és rezidensek szövetségének egyik vezetőjével tárgyalt a több mint egy hónapja tartó sztrájk megoldásáról, közli az MTI nyomán a Híradó honlapja.

Pak Dan, a szövetség sürgősségi bizottságának vezetője és Jun több mint két órán át tárgyalt, hogy közös nevezőre juthassanak a medikuskvóta emelése és a rezidensek tömeges felmondása miatt kialakult konfliktusról, nem sok sikerrel. A dél-koreai orvosi ellátásnak nincs jövője – írta közösségi oldalán Pak a találkozó után.

A tiltakozás oka, hogy a dél-koreai kormány egy egészségügyi reform keretei közt jövőre 2000-rel akarja növelni az orvosi egyetemekre felveendő hallgatók számát, arra hivatkozva, hogy kevés az orvos az országban.

A február 20. óta tartó sztrájkban az orvosgyakornokok és rezidensek több mint 90 százaléka adta be felmondását és hagyta ott állását, egészségügyi válságot előidézve az országban. A tiltakozáshoz az egyetemi hallgatók és az orvosprofesszorok is csatlakoztak. A kórházakban az ápolók, az egészségügyi intézetek dolgozói és az átvezényelt katonaorvosok tartják a frontot.

A helyzet eszkalációjaként a hatóságok megkezdték a felmondásukat tömegesen benyújtó orvosok praxisengedélyének minimum három hónapig tartó felfüggesztését, írja a lap.

(forrás: Híradó / MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink