2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés
hirdetés

Betegeskedő egészségügy

Csőd szélén álló kórházak, lepusztult várótermek és rendelők, alulfizetett és túlhajszolt egészségügyi alkalmazottak, krónikus orvoshiány – nem csak a magyar egészségügy „büszkélkedhet” ezekkel a betegbosszantó jelenségekkel. Európának főképp a hozzánk közelebb eső részén szintén sztrájkoktól és ultimátumoktól hangos az egészségügy.

Romániában privatizálni kell az egészségügyet – mondta Traian Băsescu államfő. Nyilatkozata egyértelmű jele annak, hogy az eddigi egészségügyi reform nem hozta meg a kívánt eredményt. Pedig a közeljövőben az ország 435 kórházából 182-t zárnak be; Cseke Attila egészségügyi miniszter szerint az átszervezéstől jobb betegellátást és évente 20 millió lej (1,3 milliárd forint) költségcsökkenést várnak, elsősorban az 560 menedzser elbocsátásától.

Ukrajnában még napirenden sincs az egészségügyi rendszer reformja, a népszerűtlen döntések következményeitől tartva egyetlen politikai erő sem mer hozzányúlni az ágazathoz. Annak ellenére sem, hogy a lakosság átlagéletkora 15 évvel alacsonyabb az európai átlagnál, ami egy 2009-es becslés szerint akár újabb 15 évvel csökkenhet 2030-ra, ha az ellátás színvonalán nem javítanak.

Csehországban tavaly több mint négyezer orvos adta be a felmondását, amelyet idén a legtöbben visszavontak, mert Leoš Heger egészségügyi miniszter részben teljesítette a követeléseket. Különböző átcsoportosításokkal kétmilliárd koronát (közel húszmilliárd forintot) teremtett elő az azonnali béremelésekre, emellett az orvosok átlagfizetését fokozatosan a mindenkori országos átlagbér háromszorosára emelik. 

Szlovákiában ezen felbuzdulva a múlt héten több mint kétezer orvos nyújtotta be kollektív felmondását. Követeléseik között többlépcsős béremelés szerepel, és az, hogy a kórházakat ne alakítsák át állami részvénytársaságokká, mert ezzel tulajdonképpen a privatizálásukat készítenék elő. Sokan attól tartanak, hogy ebben az esetben elbocsátásokkal javítják a gazdasági mutatókat. Ivan Uhliarik, az egészségügyi tárca vezetője hajlandó lenne tárgyalni a béremelésről, de egyelőre nem találják a közös nevezőt. 

Ausztriában még nincs nagy gond, de már látszik, hogy az orvoshiány ott is egyre jelentősebb. A legnagyobb osztrák kórházban, a bécsi AKH-ban is évről évre nő a betöltetlen állások száma. Az osztrák szakorvosok negyede már elérte az 55. évét, vagyis hamarosan nyugdíjba vonulási hullámra kell számítani. 

Markos Mária
a szerző cikkei

(forrás: Szabad Föld)
hirdetés

Könyveink