2024. május. 21., kedd - Konstantin.
hirdetés

Az unió igent mondott génmódosított élelmiszerre

Az Európai Bizottság szerdán engedélyezte a német BayerCropScience által kifejlesztett genetikailag módosított gyapot, az LLCotton25 importját, illetve forgalmazását mind a 27 tagországban.

Az engedély – amely 10 évre szól – az LLCotton25 gyapotot tartalmazó, abból álló vagy abból előállított élelmiszerek, élelmiszer-összetevők és takarmányok forgalomba hozatalára vonatkozik.
A gyapotot az unión kívüli országokban termesztik.
2007. április 16-án az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) kedvező véleményt adott ki, és arra a következtetésre jutott, nem valószínű, hogy a genetikailag módosított gyapot kedvezőtlen hatást gyakorolna az emberek vagy állatok egészségére, illetve a környezetre. Ezen előzmények alapján a Bizottság 2008. február 12-án szavazás céljából az élelmiszerlánc- és állategészségügyi állandó bizottság elé terjesztette az engedélyezésről szóló határozattervezetet. Az állandó bizottság nem nyilvánított véleményt: tizennégy tagállam (168 szavazat) a határozattervezet mellett, kilenc tagállam ellene (109 szavazat) szavazott, három tagállam tartózkodott (65 szavazat), egy tagállam pedig (3 szavazat) nem képviseltette magát.
Ezek után döntött a Bizottság az engedélyezésről, amire az EU szabályozása lehetőséget ad.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink