2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A tajvani egészségügy a jövő egészségügye

Az ápolók és az orvosok munkáját digitális csodaeszközök segítik, a hvg.hu szerint még arra is odafigyelnek, hogy a betegek jókedvűek legyenek.

A hozzáférés a magas színvonalú és hatékony egészségügyhöz Tajvanon nem csak a gazdagok kiváltsága. Mind az állami, mind a magánkórházak fogadják az általános, egyetemes egészségbiztosítási rendszerben biztosított betegeket, akiknek a szabad orvosválasztásért cserébe csak néhány dollárnyi vizitdíjat kell kifizetniük. Mélyebben tényleg csak akkor kell a zsebükbe nyúlniuk, ha speciális kezelést vagy elhelyezést igényelnek – például a magánintézmények VIP-részlegében.

Ahhoz, hogy a tajvaniak elégedettek az egészségüggyel, amelyet nemzetközi szinten is a legjobbak között tartanak számon, nagyban hozzájárul az innovatív módszerek és eszközök használata is. Az okoseszközöket, a mesterséges intelligenciát, a virtuális valóságot, a dolgok internetét (Internet of Things, IoT) nap mint nap használják a gyógyításban.

Egyre több cég ismeri fel, mekkora potenciál is rejlik az egészségügyben alkalmazott technológiák fejlesztésében, a sok ezer embert foglalkoztató multinacionális vállalatoktól a néhány tucat munkavállalóval működő kisvállalkozásokig sokan beszálltak.

A pörgés a kormányzatnak is köszönhető, amelynek célja, hogy a következő években az államot az orvosi célú kutatások egyik központjává, az ott fejlesztett termékeket nemzetközi szinten is ismertté, elismertté és alkalmazottá tegye. Így jutott el a hvg.hu is az állam fővárosába, Tajpejbe és a sziget második legnépesebb városába, Tajcsungba, hogy megismerje az ottani egészségügyi újdonságokat.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink