hirdetés
2022. december. 01., csütörtök - Elza.
hirdetés

Robotok az egészségiparban

A robotikát és automatizációt olyan iparágak széles körében vezették már be sikeresen, mint a gyártóipar, az FMCG- vagy az egészségipar.

Az egészségügynek rendkívül sok kihívással kell szembenéznie. Az egyik legnagyobb probléma az adatok pontatlan, hibás, vagy duplikált rögzítése, valamint a páciensek dokumentumainak nem megfelelő tárolása. Mivel egy nem-automatizált környezetben az emberi hiba tényezője magas, ennek következménye a növekvő ügyintézési és adminisztrációs feladatok száma, amely korlátozza az alkalmazottak munkahelyi mozgáskörét és kapacitását. Rengeteg feladatra képes azonban megoldást nyújtani az automatizáció, többek közt például az e-receptek, automatikus számlázás, elektronikus egészségügyi adatok, időpont emlékeztetők, fejlett időegyeztetés, klinikai menedzsment, a biztosítási ügyek, valamint a készletek kezelésére.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően a robotok belépnek az egészségügy területére is, természetesen gondos emberi felügyelet mellett. Robotasszisztensek figyelik a páciensek adatait, és egyből riasztják a nővéreket, amikor emberi jelenlétre van szükség, így egy ápoló egyszerre több pácienssel is tud foglalkozni. Emellett ezek az asszisztensek automatikusan rögzítik az információkat a beteg elektronikus egészségügyi nyilvántartásába is. Robot kocsik is gyakran előfordulnak, eszközöket szállítva haladnak keresztül a kórházi folyosókon. A robotok újabban már sebészeknek is asszisztálnak, így a műveletek pontosabbak lesznek és a műtétek nagyobb sikerszázalékot tudnak felmutatni. Ezek a robotok olyan, egyszerűbb feladatok ellátására is képesek, mint a vérvétel, a páciens életjeleinek és állapotának ellenőrzése, de szükség esetén a páciens higiéniáját is rendbe tudják tenni. A robotok a gyógyszerek előkészítésében és adagolásában is részt vesznek például a farmakológiai laboratóriumokban. Mindemellett léteznek olyan robotasszisztensek is, akik a mozgássérülteknek segítenek a mozgásban, illetve a rehabilitációban. A fizikoterápiás kezeléseket széles körben alkalmazzák arra, hogy segítsék a sérült, beteg, vagy testi fogyatékos páciensek mozgásának és testi funkcióinak visszaállítását. A fizikoterápiás kezelések nagy részét manuálisan végzik gyógytornászok, akiknek ugyanazt a kezelést kell ismételnie – általában napi szinten – az előírt hetek alatt, hogy újra mozgásba állítsák az ízületeket és a lágy szöveteket.

A nagyobb termelési ráta és a gépi automatizálással való emberi interakció szükségességének kihívásaira választ adva, az együttműködő robotokat 2008-ban az Universal Robots fejlesztette ki először. A dán Universal Robots a fejlett, felhasználóbarát és könnyűsúlyú ipari robotkarok piacvezetője. Az együttműködő robotok, vagy „kobotok” területén bemutatott legújabb technológiai fejlesztésüket kimondottan az Ipar 4.0-ra való tekintettel hozták létre, amely összhangban van az egészségügyet érintő automatizációs forradalommal. Észak-Spanyolországban négy éve dolgoznak a CBot nevű látásvezérelt robotrendszeren, amely automatikusan képes különböző típusú fizikoterápiás kezelést nyújtani. Noha a páciens állapotának diagnosztizálását még mindig egy szakember végzi, a robot el tudja látni a gyógytornász feladatait, így a túlterhelt kórházakban kapacitás szabadul fel. A Universal Robots három robotkarja is részét képezi ennek a technológiának, így a tervezők könnyedén képesek a páciens szükségleteihez és a kívánt feladatokhoz igazítani a szoftvert. A könnyű programozás, telepítés és az ipari robotkarok együttműködő természete lehetővé teszi azt, hogy a sebészek, nővérek, asszisztensek és a robotok együtt dolgozhassanak és kezelhessék a pácienseket.

Az együttműködő robotok az egészségügy más szekcióiban is segítséget tudnak nyújtani:

A VÉRRÖGÖK ÉS AGYVÉRZÉS ÁLTAL OKOZOTT SÉRÜLÉSEKBŐL VALÓ FELÉPÜLÉS SEGÍTÉSE

Az Odense-i Egyetem Idegsebészeti Központja és a Universal Robots közösen fejlesztette ki a „Patient@Home” projektet, melynek célja az vérrögökből és agyvérzésből eredő sérülésekből lábadozó emberek rehabilitációja. A Rainer nevű szolgáltató robotot arra tervezték, hogy segítsen a betegeknek a rehabilitációjukhoz szükséges ismétlődő, funkcionális gyakorlatok elvégzésében. A technológia ezzel segíti a terapeutákat abban, hogy személyre szabott edzésprogramokat hozhassanak létre, amit a páciensek utána biztonságosan végezhetnek a robotokkal. Ebben a kezdeményezésben rengeteg lehetőség rejlik.

AZ ÁPOLÓSZEMÉLYZET ÉS TERAPEUTÁK TÁMOGATÁSA ÁGYHOZ KÖTÖTT BETEGEK KEZELÉSE SORÁN

Dániában a Robert ApS egy olyan rehabilitációs robotot fejlesztett ki, amely ágyhoz kötött betegek ápolásában segíti az egészségügyi szakembereket. A Robert nevű szolgáltató robot a lehető legjobb gondoskodást nyújtja a pácienseknek annak érdekében, hogy mielőbb felépüljenek. Robert rengeteg feladatban tudja segíteni az ápolókat és terapeutákat, mint például a nehéz súlyok emelése, amelyre rendszeresen szükség van a páciens rehabilitációja során.

Intraokuláris lencsék gyártásának támogatása

Az Universal Robots az indiai Aurolab-bal is együtt dolgozik, akik ugyancsak egészségügyi szolgáltatásokat nyújtanak. Az Aurolab az Aravind Eye Care Systems szemészeti központtal áll kapcsolatban, és kobotokkal sikerült elérniük azt, hogy megfizethetővé és elérhetővé váljon az emberek számára az, hogy visszanyerhessék látásukat, valamint lecsökkentették az energiafelhasználásukat és a minőséget érintő problémákat is. Az Aurolab munkaereje 15-ről 700 főre nőtt, a termelés pedig napi 150 intraokuláris lencséről 10 000-re emelkedett. Lencséik magas minőségének köszönhetően több mint 130 országba exportálnak. Az Aurolab 15%-os emelkedést tapasztalt az éves termelésük során.

A szektor automatizálásában megvan az a potenciál, amely által nagyon sok jó valósulhat meg. A segítségével orvosi ellátást lehet eljuttatni olyan helyekre, ahol az még napjainkban nincs jelen, nagyon sok terhet vehetünk le az egészségügyi szakemberek válláról, valamint segíthetünk embereknek abban, hogy újra járjanak. Ahhoz, hogy képesek legyünk kihasználni az előnyeit és elkerülni a potenciális kockázatait egy ilyen technológiai forradalomnak, folyamatosan jól informáltnak kell lennünk a tudományos fejlődések terén. Minderre azért van szükség, hogy fel tudjunk készülni arra a nem túl távoli jövőre, amelyben a robotok létfontosságú szerepet játszanak, és a közvetlen közelünkben dolgoznak majd.

A Universal Robots-ról:

A vállalatot 2005-ben két társával Esben Østergaard, a vállalat műszaki igazgatója – a 2018-as Engelberger Díj nyertese – alapította a dániai Odensében. A célja az volt, hogy a robottechnológia mindenki számára elérhetővé váljon, és hogy létrehozzanak egy olyan egyedi, ipari robotot, amely képes bármilyen ipari folyamat automatizálására és ésszerűsítésére, emellett megfizethető, rugalmas, könnyen használható és biztonságos. Mióta az első UR-robot 2008 decemberében megjelent a piacon, a vállalat jelentős növekedést mutatott a felhasználó-barát robotok területén, és immár világszerte értékesít. A Teradyne Inc. részét képző vállalat székhelye a dániai Odensében van, emellett pedig leányvállalatokkal és regionális irodákkal rendelkezik az USA-ban, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Csehországban, Lengyelországban, Törökországban, Kínában, Indiában, Szingapúrban, Japánban, Dél-Koreában, Tajvanban and Mexikóban.  2017-ben a Universal Robots bevétele 170 millió dollár volt.

További információ: http://www.universal-robots.com/ vagy blog.universal-robots.com.

(forrás: FERLING Kft.)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Dr. Kovács Attila Géniusz fődíjas reumatológus főorvos alighanem a legsikeresebb kvízjátékos. Rangos Katalin beszélgetett vele.