2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

A magántőke sem feltétlenül javítja az ellátás minőségét

Amerikai tanulmányok szerint a magántőke növeli a költségeket és csökkenti az ellátás minőségét, írja az Economx.

Két nemrégiben készült amerikai tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a magántőke növeli a költségeket és csökkenti az ellátás minőségét – írta az ORF.at nyomán a lap. Az elsőt decemberben tette közzé egy Sneha Kannan nevű amerikai intenzív terápiás orvos vezette kutatócsoport a JAMA című szaklapban. A szakértők több mint 660 ezer állami egészségbiztosítással rendelkező beteg adatait elemezték. Kontrollcsoportként több mint négymillió, más szervezetek által működtetett 259 kórházban történt kórházi felvétel szolgált 2009 és 2019 között.

A tanulmány konklúziója szerint a kórházak magánbefektetőknek történt eladása mérhetően negatív hatással volt a betegekre.

Az amerikai STAT gyógyszerészeti információs szolgálat idéz egy másik, a British Medical Journalban nemrégiben megjelent áttekintő tanulmányt is. Ebben a New York-i Columbia Egyetem Alexander Borsa vezette csoportja nyolc országból származó más tanulmányokat elemzett újra. A tanulmány megállapításai szerint a magántőke megjelenése a tulajdonosok között következetesen a betegek vagy a kifizetők költségeinek növekedésével járt együtt.

(forrás: Economx)
hirdetés

Könyveink