A segítségnyújtás és a tápláltsági állapot javítása leghatékonyabban úgy tud megvalósulni, ha a beteg állapotát megértjük, az állapot kialakulásához vezető útját megismerjük, és ezek alapján tervezzük meg a személyre szabott, egyéni tűrőképességeit szem előtt tartó táplálásterápiát.
A Communications Biology folyóiratban jelent meg a UC Davis kutatóinak cikke, amelyben a ketogén étrend hatását vizsgálták Alzheimer-kóros egér modellszervezeteken.
Népszerű diéták, például a ketogén étrend vagy az időszakos böjt és a velük járó kalória- és tápanyag-korlátozás, illetve a behatárolt étkezési időtartam gátolhatja a daganatok növekedését.
Ausztrál kutatók szerint a csaknem szénhidrátmentes ketogén étrend bevezetését követően influenzaszerű tünetek alakulhatnak ki, amelyek azonban az első időszakot követően megszűnnek.