hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Újfajta rákellenes kezelési módszer ígérete

A ketogén étrend és egy daganatellenes gyógyszer együttes alkalmazásából álló újfajta rákellenes kezelési módszer ígéretes kísérleti eredményeket hozott egy nemrég publikált tanulmány szerint, amelyben a Semmelweis Egyetem is részt vett egy nemzetközi kutatócsoport tagjaként.

Dr. Christos Chinopoulos, az Orvosi Biokémiai Intézet docense elmondta: az egyetem elsősorban a vizsgálat alapkutatási részében vállalt szerepet. A cél, hogy az agydaganat egy agresszív típusa, a glioblasztóma kezelésére találjanak az eddigieknél hatékonyabb terápiát.

A kutatás során kalóriacsökkentett, ketogén, azaz magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú étrendet kombináltak a kutatók egy már létező, az anyagcserére ható tumorellenes antibiotikum alkalmazásával a glioblasztóma kezelésére, és azt találták, hogy jelentősen megnőtt a kísérletben vizsgált laboratóriumi állatok élettartama – mondta dr. Christos Chinopoulos. Kifejtette, hogy a glioblasztóma egy olyan agresszív típusú agydaganat, ami eddig ellenállt a hatékony kezeléseknek, és amely tumornak a növekedését két energiaforrás táplálja: a glükóz, ami egy szénhidrát, valamint a glutamin, ami egy aminosav. Bár korábban külön-külön már alkalmazták a két terápiát, azt találták, hogy együttes alkalmazásuknak erős szinergikus hatása van ezeknek az energiaforrásoknak az elfojtására, azaz a tumor növekedésének megállítására. A glioblasztóma hatékony kezelése nagy előrelépés lenne, mivel a jelenlegi kezelési protokoll alkalmazása (műtét, kemoterápia, sugárkezelés) esetében csupán 16 hónap a betegek átlagos várható élettartama, és a kezelés gyakran súlyos mellékhatásokkal is jár.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A kutatás során más pozitív eredmények is születtek, például azt találták, hogy a ketogén étrend hatására a gyógyszer hatóanyaga könnyebben jutott át a vér-agy gáton, ami az agyat védi a sérülésektől és egyéb beavatkozásoktól. A könnyebb átjutás azt jelenti, hogy kisebb adag is elég a gyógyszerből, hogy kifejtse a hatását, ennek köszönhetően pedig a mellékhatások is csökkennek – magyarázta. A preklinikai fázisban lévő kísérletek során alkalmazott kezelés – azon kívül, hogy tumorsejteket pusztított el – a betegség tüneteit is visszafordította, csökkentve az ödémát, a vérzést és a gyulladást.

A nemzetközi együttműködésben megvalósult kutatás során a Semmelweis Egyetem annak felderítésén és megértésén dolgozott molekuláris szinten, hogy miért hatásos ez a speciális étrend-gyógyszer kezelési stratégia – ismertette Christos Chinopoulos. Hozzátette, hogy ez a téma áll a következő, kapcsolódó tanulmány középpontjában, amelyben az egyetemnek vezető szerepe lesz, és amelynek az eredményeit a közeljövőben publikálják. „Ezenfelül, az Elmélet Orvostudományi Központban nemrég létrehozott RPPA laboron keresztül hozzáférünk számos emberi tumormintához is, amelyek segítségével azonosítani és megerősíteni tudjuk a glioblasztómák és más tumorok növekedési jelátviteli útvonalait, valamint a kezelés hatékonyságát – jegyezte meg a kutató.

Magyarországon van lehetőség ketogén étrend alkalmazására a betegek kezelése során, de csak a kemoterápiával és a sugárterápiával együttesen, azaz a tumorellenes gyógyszert ebben az esetben nem lehet használni. A kutatás jelenleg korai, preklinikai fázisban van, így évekre vagyunk még attól, hogy a teljes kezelést alkalmazni tudjuk agydaganatos betegeken. Nagyon korlátozott számban egyes országokban (pl. Dél-Korea, Törökország és Egyiptom) ugyanakkor már van példa a humán használatra is. „Bízom benne, hogy ha nemzetközi szinten további sikereket mutat a kezelés, akkor hazánk és az Európai Unió is nyitott lesz az emberi alkalmazását illetően”.

A teljes cikk

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés