hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Kedvező hatású a ketogén étrend az Alzheimer-kór korai stádiumaiban

A Communications Biology folyóiratban jelent meg a UC Davis kutatóinak cikke, amelyben a ketogén étrend hatását vizsgálták Alzheimer-kóros egér modellszervezeteken.

Korábbi tanulmányokból ismert eredmény volt, hogy az egerek a szénhidrátokban alacsony, zsírokban gazdag, mérsékelt fehérjetartalmú ketogén étrend hatására átlagosan 13%-kal hosszabb ideig éltek. A mostani vizsgálat fő eredménye, hogy a BHB (béta-hidroxi-butirát) molekula kulcsszerepet játszik a korai memóriavesztés elleni prevencióban, koncentrációja pedig a ketogén étrend hatására a normál szinthez képest a hétszeresére emelkedik.

Ezért a kutatók a ketogén étrend hatását szimulálandó hét hónapon keresztül BHB-t adtak az egereknek. A kezelés bámulatos hatást fejtett ki a szinapszisok épségére, mivel a BHB a memória és az emlékek kialakulásához szükséges biokémiai folyamatok egyik kulcsszereplője. A kezelés nőstényeknél kedvezőbb eredményt ért el, ugyanakkor csak arról van szó, hogy az emberi táplálékkiegészítő formájában is elérhető BHB a memóriavesztést késlelteti, az Alzheimer-kór teljes gyógyítására nem alkalmas.

Forrás: Jacopo Di Lucente et al, Ketogenic diet and BHB rescue the fall of long-term potentiation in an Alzheimer's mouse model and stimulates synaptic plasticity pathway enzymes, Communications Biology (2024). DOI: 10.1038/s42003-024-05860-z

Fotó: AdobeStock
Fotó: AdobeStock

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink